Cukinia w takiej formie jak dziś króluje na stołach dopiero kilkadziesiąt lat. Wraz z pomidorami przyjechała z Ameryki. Włosi wyselekcjonowali współczesne odmiany i włączyli na stałe do swojego jadłospisu. Pieczona, smażona czy gotowana zawsze smakuje wybornie. Nadaje się też do przyrządzania placków.

Placki z cukinią – przepis:

średnia zielona cukinia
150-200 g mąki (w zależności od soczystości cukinii)
3 jajka
pół łyżeczki soli
czubata łyżka tymianku

Cukinię trzemy na tarce (tarka grubsze łezki). W misce rozrabiamy jajka z solą i tymiankiem, a następnie dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy startą cukinię i ponownie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy placki o wielkości 6-7 centymetrów i smażymy przez kilka minut. Placki możemy podać udekorowane jogurtem bałkańskim z dodatkiem czosnku, pieczonymi pieczarkami i ulubionymi świeżymi ziołami.

Placki z cukinią

Udostępnij

3 thoughts on “Placki z cukinią

  1. Uwielbiam placuszki z cukinią, najczęściej podaję je z sosem czosnkowym bo same w sobie są bardzo łagodne. Twoje z tymiankiem i zwieńczeniem z pieczarki wyglądają cudnie. Dobrze, że mam w spiżarce kilka cukinii, bo pobudziłaś moją chęć na nie! Pozdrawiam!

    • Sos czosnkowy pasuje prawie do wszystkiego 🙂 Od miesiąca jestem na diecie cukiniowo-fasolkowo szparagowej. Trzeba korzystać, bo się zaraz sezon skończy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *