Magdalena Tomaszewska-BolałekNazywam się Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Jestem orientalistą, badaczką kultury kulinarnej, dziennikarką, kierownikiem Food Studies na Uniwersytecie SWPS i autorką książek (Deserownik, Tradycje kulinarne Finlandii, Polish Culinary Paths, Tradycje kulinarne Korei, Japońskie słodycze, Tradycje kulinarne Japonii). Zajmuję się badaniami nad: historią jedzenia, antropologią jedzenia, prognozowaniem trendów, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Promuję kuchnię polską zagranicą. Prowadziłam wykłady o polskiej kulturze kulinarnej na zlecenie MSZ dla Guangdong University of Foreign Studies, Pekińskiego Uniwersytetu Studiów Międzynarodowych Er Wai czy Chulalongkorn University w Bangkoku. Poza pracą naukową piszę o kulinariach, prowadzę spotkania dla firm, przygotowuję przepisy, robię zdjęcia, opracowuje strategie promocji i wiele innych rzeczy. Poniżej więcej informacji o moich działaniach.

NAGRODY:

Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Nagroda Magellana

KSIĄŻKI:

DeserownikTradycje kulinarne FinlandiiTradycje kulinarne KoreiJapońskie słodyczeTradycje kulinarne Japonii

WYBRANE DZIAŁANIA:

Prezentacja „Food connects people” dla Standard CharteredWspółpraca z MAKROJabłka Newsweek SlowPrelekcja Onigiri - BunkasaiToruńTurzemPrzepis dla fińskiego magazynu Pintxo Food&CulturePrelekcja o kuchni XX-lecia międzywojennego dla Muzeum Polskiej WódkiKsiążka o polskiej kulturze kulinarnej przygotowana dla Ministerstwa Spraw Zagranicznych

Udostępnij

8 thoughts on “O mnie

  1. Byłam już u Ciebie kilka razy, ale przyznaję, że na dobre rozejrzałam się tu dopiero przed chwilą. Zajmujesz się bardzo ciekawymi rzeczami. Mam sentyment do orientalistyki, bo sama przed laty studiowałam na Turkologii:-). Poszłam jednak w innym kierunku, bo wówczas wydawało się, że znalezienie pracy w zawodzie będzie graniczyło z cudem. Ty miałaś świetny pomysł i doskonale go zrealizowałaś. Gratuluję i…zazdroszczę;-). Od dziś będę Cię bacznie obserwować.
    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia vel Droczilka

    • Dziękuję za ciepłe słowa. Nigdy nie wiadomo kiedy trafi się na Orientalistę (a nie jest nas wcale tak dużo) 🙂 Turkologia fajna sprawa, ja zahaczyłam jeszcze o indologię. Dziś w dobie popularności Turcji, jako destynacji turystycznej, na pewno byłoby łatwiej z pracą. Jak będę pisać coś o kuchni tureckiej na pewno się wcześniej do Ciebie odezwę! Pozdrawiam serdecznie!

  2. Strasznie mi miło, że mnie odwiedziłaś 🙂 ! Doznałam szoku jak zobaczyłam, że jesteś autorką książki japońskie słodycze 🙂 Planuję wzbogacić swą kolekcję właśnie o tę książkę 🙂
    Bardzo mi miło, pozdrawiam ciepło 🙂
    Ps. A zdjęcia na blogu – niesamowite 🙂 !

  3. Witaj 🙂
    Dopiero teraz trafiłam na Twojego bloga i jestem oczarowana 🙂
    Piszesz pięknie, o tylu ciekawych rzeczach.
    Dla mnie miłośniczki kulinarii, dobrego smaku- to idealne miejsce 🙂
    Dziękuję, że Jesteś i obiecuję częste wizyty u Ciebie 😉
    Pozdrawiam serdecznie i do… napisania 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *