Magdalena Tomaszewska-Bolałek, Fot. Marta Pańczyk

Nazywam się Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Jestem orientalistą, badaczką kultury kulinarnej, dziennikarką, kierownikiem Food Studies na Uniwersytecie SWPS, autorką książek: Japońskie słodycze, Tradycje kulinarne Japonii, Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii oraz Tradycje kulinarne Korei. W marcu 2016 roku ukazała się moja publikacja Polish Culinary Paths, tym razem o kuchni polskiej. Została ona wydana w  językach: angielskim, japońskim, chińskim, wietnamskim, koreańskim i gruzińskim. Zagraniczne wersje językowe zostały przygotowane na zlecenie Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP. Moja najnowsza książka Tradycje kulinarne Finlandii, to opowieść o kuchni Północy.

Zajmuję się badaniami nad historią jedzenia, antropologią jedzenia, prognozowaniem trendów, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuję kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Promuję kuchnię polską zagranicą. Prowadziłam wykłady o polskiej kulturze kulinarnej na zlecenie MSZ dla Guangdong University of Foreign Studies, Pekińskiego Uniwersytetu Studiów Międzynarodowych Er Wai oraz Chulalongkorn University w Bangkoku. Pisałam między innymi dla takich portali i magazynów jak: Gildia.pl, KUKBUK, Magazyn SMAK, USTA, Magazyn Kuchnia, Ugotuj.to. Więcej o mojej obecności w mediach można znaleźć tu.

Tradycje kulinarne Finlandii

NAGRODY:

2017
Gourmand World Cookbook Awards, Grand Prix, kategoria Diplomatic Gastronomy dla Polish Culinary Paths
Gourmand World Cookbook Awards, Grand Prix, kategoria Eastern Europe Cuisine dla Polish Culinary Paths
Nagroda Magellana, Grand Prix, kategoria przewodnik kulinarny dla Polish Culinary Paths
Prix de la Littérature Gastronomique dla Polish Culinary Paths
2016
Diamond Cuisine Award (Chiny) dla Polish Culinary Paths
Gourmand World Cookbook Awards, 2 miejsce, kategoria Best Asian Cookbook outside Asia dlaTradycji kulinarnych Korei
2015
Gourmand World Cookbook Awards edycja specjalna najlepsze książki wydane w latach 1994-2014, 3 miejsce, kategoria Japanese Cuisine dla Japońskie słodycze
2014
Gourmand World Cookbook Awards, Grand Prix, kategoria Japanese Cuisine dla Japońskie słodycze

Polish Culinary Paths, Gourmand World Cookbook Awards

Odnośniki do bezpłatnych wersji książki Polish Culinary Paths

Polish Culinary Paths (wersja koreańska)
Polish Culinary Paths (angielska)
Polish Culinary Paths (japońska)
Polish Culinary Paths (chińska)
Polish Culinary Paths (gruzińska)
Polish Culinary Paths (wietnamska)

Jeżeli zainteresował Państwa mój blog i chcieliby Państwo podjąć ze mną współpracę, proszę o kontakt mailowy m.tomaszewska@hanami.pl. Poniżej znajduje się kilka informacji o możliwych formach współpracy.

Formy współpracy w zakresie kulinariów:

"Japońskie słodycze" nagroda Gourmand World Cookbook Awards

  • pisanie artykułów o tematyce kulinarnej (przepisy, historia jedzenia, zasady etykiety, trendy kulinarne);
  • przygotowywanie materiałów o kuchni;
  • przygotowywanie publikacji o kulturze kulinarnej;
  • prowadzenie prezentacji o kuchni i kulturze kulinarnej;
  • przygotowanie i prowadzenie spotkań poświęconych historii kuchni dowolnego regionu (od 2005 roku poprowadziłam kilkaset spotkań tego typu);
  • prowadzenie/współprowadzenie warsztatów kulinarnych (ponad 200 przeprowadzonych spotkań);
  • opracowywanie przepisów;
  • opracowywanie i prowadzenie kursów (na swoim koncie mam kilka autorskich programów kursów kulturowo-kulinarnych);
  • przygotowywanie programów, strategii i projektów z zakresu dyplomacji kulinarnej;
  • opracowywanie programów, strategii i projektów z zakresu turystyki kulinarnej;
  • prowadzenie wykładów akademickich;
  • organizacja kulinarnych wyjazdów studyjnych;
  • stylizacje jedzenia i fotografia kulinarna;

Tradycje kulinarne Korei

Formy współpracy nie związane z kuchnią i kulturą żywieniową

      • prowadzenie spotkań poświęconych kulturze japońskiej (design, sztuka, życie codzienne, moda, obyczaje);
      • prowadzenie spotkań poświęconych kimonom (tradycyjny strój japoński);
      • pokazy i warsztaty zakładania kimona;
      • prowadzenie i opracowywanie spotkań poświęconych kulturom azjatyckim.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Udostępnij

8 thoughts on “O mnie

  1. Byłam już u Ciebie kilka razy, ale przyznaję, że na dobre rozejrzałam się tu dopiero przed chwilą. Zajmujesz się bardzo ciekawymi rzeczami. Mam sentyment do orientalistyki, bo sama przed laty studiowałam na Turkologii:-). Poszłam jednak w innym kierunku, bo wówczas wydawało się, że znalezienie pracy w zawodzie będzie graniczyło z cudem. Ty miałaś świetny pomysł i doskonale go zrealizowałaś. Gratuluję i…zazdroszczę;-). Od dziś będę Cię bacznie obserwować.
    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia vel Droczilka

    • Dziękuję za ciepłe słowa. Nigdy nie wiadomo kiedy trafi się na Orientalistę (a nie jest nas wcale tak dużo) 🙂 Turkologia fajna sprawa, ja zahaczyłam jeszcze o indologię. Dziś w dobie popularności Turcji, jako destynacji turystycznej, na pewno byłoby łatwiej z pracą. Jak będę pisać coś o kuchni tureckiej na pewno się wcześniej do Ciebie odezwę! Pozdrawiam serdecznie!

  2. Strasznie mi miło, że mnie odwiedziłaś 🙂 ! Doznałam szoku jak zobaczyłam, że jesteś autorką książki japońskie słodycze 🙂 Planuję wzbogacić swą kolekcję właśnie o tę książkę 🙂
    Bardzo mi miło, pozdrawiam ciepło 🙂
    Ps. A zdjęcia na blogu – niesamowite 🙂 !

  3. Witaj 🙂
    Dopiero teraz trafiłam na Twojego bloga i jestem oczarowana 🙂
    Piszesz pięknie, o tylu ciekawych rzeczach.
    Dla mnie miłośniczki kulinarii, dobrego smaku- to idealne miejsce 🙂
    Dziękuję, że Jesteś i obiecuję częste wizyty u Ciebie 😉
    Pozdrawiam serdecznie i do… napisania 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *