Polish_Culinary_PathsLubię jeść, ale chyba jeszcze większą przyjemność sprawia mi świadomość, że wiem coś o potrawie, którą jem. Z wykształcenia jestem japonistą i dziennikarką. Od kilku lat zawodowo zajmuję się badaniem i propagowaniem światowej kultury kulinarnej, a także piszę o jedzeniu i kulturze azjatyckiej. Jestem autorką czterech książek, trzech o różnych aspektach związanych z kulturą Japonii: Japońskie słodycze (książka zdobyła główną nagrodę za 2013 rok w konkursie Gourmand World Cookbook Awards w kategorii kuchnia japońska, a w 2015 roku na targach Frankfurt Book Fair została uznana przez kapitułę Gourmand World Cookbook Awards za jedną z trzech najważniejszych książek o kuchni japońskiej wydanych na świecie w latach 1994-2014), Tradycje kulinarne Japonii  oraz Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii).  I jednej o historii kuchni koreańskiej pt.: Tradycje kulinarne Korei (książka zdobyła 2. miejsce w konkursie Gourmand World Cookbook Awards 2016 w kategorii Najlepsza książka o kuchni azjatyckiej wydana poza Azją). W marcu 2016 roku ukazała się moja kolejna książka Polish Culinary Paths, tym razem o kuchni polskiej. Publikacja została wydana w czterech językach: angielskim, japońskim, chińskim i koreańskim. Azjatyckie wersje językowe zostały przygotowane na zlecenie Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP i Ambasady RP w Seulu. Ich cyfrowe wersje dostępne są bezpłatnie (odnośniki poniżej).

Polish Culinary Paths (wersja koreańska) – https://issuu.com/msz.gov.pl/docs/pkp_krTradycje kulinarne Korei
Polish Culinary Paths (wersja japońska) – https://issuu.com/msz.gov.pl/docs/pkp_jp
Polish Culinary Paths (wersja chińska) – https://issuu.com/msz.gov.pl/docs/pkp_ch

26 marca 2014 obroniłam rozprawę doktorską poświęconą orientalnej kulturze kulinarnej. W semestrze zimowym 2013/2014 współprowadziłam zajęcia z antropologii jedzenia na uczelni wyższej. Jestem też autorką programu i kierownikiem podyplomowych studiów Food Studies na SWPS w Warszawie. Pisałam między innymi dla takich portali i magazynów jak: Gildia.pl, KUKBUK, Magazyn SMAK, Zwierciadło, Ugotuj.to. Więcej o mojej obecności w mediach można znaleźć tu.
"Japońskie słodycze" nagroda Gourmand World Cookbook Awards

Na blogu będą pojawiać się sprawdzone przepisy, ciekawostki kulinarne, teksty poświęcone historii jedzenia i jego roli w kulturze, a czasem także teksty poświęcone różnym aspektom kultury azjatyckiej. Miłej lektury!

Jeżeli zainteresował Państwa mój blog i chcieliby Państwo podjąć ze mną współpracę, proszę o kontakt mailowy m.tomaszewska@hanami.pl. Poniżej znajduje się kilka informacji o możliwych formach współpracy.

Formy współpracy w zakresie kulinariów:

      • pisanie artykułów o tematyce kulinarnej (przepisy, historia jedzenia, zasady etykiety, trendy kulinarne);
      • przygotowywanie materiałów o kuchni;
      • przygotowywanie publikacji o kulturze kulinarnej;
      • prowadzenie prezentacji o kuchni i kulturze kulinarnej;
      • przygotowanie i prowadzenie spotkań poświęconych historii kuchni dowolnego regionu (od 2005 roku poprowadziłam kilkaset spotkań tego typu);
      • prowadzenie/współprowadzenie warsztatów kulinarnych (ponad 200 przeprowadzonych spotkań);
      • opracowywanie przepisów;
      • opracowywanie i prowadzenie kursów (na swoim koncie mam kilka autorskich programów kursów kulturowo-kulinarnych);
      • przygotowywanie programów, strategii i projektów z zakresu dyplomacji kulinarnej;
      • opracowywanie programów, strategii i projektów z zakresu turystyki kulinarnej;
      • prowadzenie wykładów akademickich;
      • organizacja kulinarnych wyjazdów studyjnych;
      • stylizacje jedzenia i fotografia kulinarna;

Formy współpracy nie związane z kuchnią i kulturą żywieniową

      • projekty wnętrz;
      • prowadzenie spotkań poświęconych kulturze japońskiej (design, sztuka, życie codzienne, moda, obyczaje);
      • prowadzenie spotkań poświęconych kimonom (tradycyjny strój japoński);
      • pokazy i warsztaty zakładania kimona;
      • prowadzenie i opracowywanie spotkań poświęconych kulturom azjatyckim.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek m.tomaszewska@hanami.pl

8 thoughts on “O mnie

  1. Byłam już u Ciebie kilka razy, ale przyznaję, że na dobre rozejrzałam się tu dopiero przed chwilą. Zajmujesz się bardzo ciekawymi rzeczami. Mam sentyment do orientalistyki, bo sama przed laty studiowałam na Turkologii:-). Poszłam jednak w innym kierunku, bo wówczas wydawało się, że znalezienie pracy w zawodzie będzie graniczyło z cudem. Ty miałaś świetny pomysł i doskonale go zrealizowałaś. Gratuluję i…zazdroszczę;-). Od dziś będę Cię bacznie obserwować.
    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia vel Droczilka

    • Dziękuję za ciepłe słowa. Nigdy nie wiadomo kiedy trafi się na Orientalistę (a nie jest nas wcale tak dużo) 🙂 Turkologia fajna sprawa, ja zahaczyłam jeszcze o indologię. Dziś w dobie popularności Turcji, jako destynacji turystycznej, na pewno byłoby łatwiej z pracą. Jak będę pisać coś o kuchni tureckiej na pewno się wcześniej do Ciebie odezwę! Pozdrawiam serdecznie!

  2. Strasznie mi miło, że mnie odwiedziłaś 🙂 ! Doznałam szoku jak zobaczyłam, że jesteś autorką książki japońskie słodycze 🙂 Planuję wzbogacić swą kolekcję właśnie o tę książkę 🙂
    Bardzo mi miło, pozdrawiam ciepło 🙂
    Ps. A zdjęcia na blogu – niesamowite 🙂 !

  3. Witaj 🙂
    Dopiero teraz trafiłam na Twojego bloga i jestem oczarowana 🙂
    Piszesz pięknie, o tylu ciekawych rzeczach.
    Dla mnie miłośniczki kulinarii, dobrego smaku- to idealne miejsce 🙂
    Dziękuję, że Jesteś i obiecuję częste wizyty u Ciebie 😉
    Pozdrawiam serdecznie i do… napisania 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *