Magdalena Tomaszewska-BolałekNazywam się Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Jestem orientalistą, badaczką kultury kulinarnej, dziennikarką, kierownikiem Food Studies na Uniwersytecie SWPS i autorką książek (Deserownik, Tradycje kulinarne Finlandii, Polish Culinary Paths, Tradycje kulinarne Korei, Japońskie słodycze, Tradycje kulinarne Japonii). Zajmuję się badaniami nad: historią jedzenia, antropologią jedzenia, prognozowaniem trendów, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Promuję kuchnię polską zagranicą. Prowadziłam wykłady o polskiej kulturze kulinarnej na zlecenie MSZ dla Guangdong University of Foreign Studies, Pekińskiego Uniwersytetu Studiów Międzynarodowych Er Wai czy Chulalongkorn University w Bangkoku. Poza pracą naukową piszę o kulinariach, prowadzę spotkania dla firm, przygotowuję przepisy, robię zdjęcia, opracowuje strategie promocji i wiele innych rzeczy. Poniżej więcej informacji o moich działaniach.

NAGRODY:

Nagrody Kuchniokracja

KSIĄŻKI:

DeserownikTradycje kulinarne FinlandiiTradycje kulinarne KoreiJapońskie słodyczeTradycje kulinarne Japonii

WYBRANE DZIAŁANIA:

PodkastNapoje WiedźminTekst o kimchi

Prezentacja „Food connects people” dla Standard CharteredWspółpraca z MAKROJabłka Newsweek SlowPrelekcja Onigiri - BunkasaiToruńTurzemPrzepis dla fińskiego magazynu Pintxo Food&CulturePrelekcja o kuchni XX-lecia międzywojennego dla Muzeum Polskiej WódkiKsiążka o polskiej kulturze kulinarnej przygotowana dla Ministerstwa Spraw Zagranicznych

Udostępnij