Jestem istotą ciepłolubną, a temperaturę poniżej 10 stopni na plusie określam jako zimno. Na chłodne dni idealnym rozwiązaniem jest coś słodkiego i rozgrzewającego. Coś, co pasuje do kawy z mlekiem albo aromatycznej herbaty z cytryną. Takim czymś są właśnie babeczki kakaowe z kawałkami czekolady oraz chilli. Bardzo prosty i szybki przepis.

Babeczki kakaowe z kawałkami czekolady i chilli – przepis:

200 g mąki
70 g cukru
25 g kakao instant
150 ml mleka
80 g masła
2 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
1-2 łyżki chilli
garść kawałeczków białej i mlecznej czekolady

Masło rozpuszczamy w misce, po czym dodajemy do niego jajka oraz mleko. Dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy cukier, mąkę, kakao instant, proszek do pieczenia oraz chilli. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Rozlewamy do papilotek albo foremek, dekorujemy kawałkami czekolady i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 22-25 minut.

Babeczki kakaowe z kawałkami czekolady i chilli

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *