Rabarbar będzie gościł na sklepowych półkach jeszcze około miesiąca (jego sezon kończy się w podobnym momencie, co sezon na szparagi). Szkoda zatem tego nie wykorzystać. Ostatnio upiekłam kilka ciast, zrobiłam kompot, przyszedł też czas na pyszne jogurtowe babeczki. W sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Babeczki z rabarbarem – przepis:

150 g rabarbaru
150 g mąki pszennej
80 g cukru
130 g jogurtu greckiego
60 g masła
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
opcjonalnie odrobina cynamonu i kardamonu

Masło rozpuszczamy w misce, po czym dodajemy do niego jajka, cukier, proszek do pieczenia oraz jogurt. Dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy mąkę i przyprawy. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto do foremek wyłożonych papilotkami, wtykamy kawałki rabarbaru w ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Po ostygnięciu możemy posypać babeczki cukrem pudrem.

Babeczki z rabarbarem, Hanami®