Pozostajemy w Nevadzie i klimatach baskijskich. Kuchnia Basków słynie z sezonowości i bardzo dobrej jakości produktów. Znajdziemy w niej ryby, owoce morza, mięsa i warzywa (w szczególności pomidory, paprykę, karczochy). Wśród technik kulinarnych szczególnie popularne jest grillowanie. Tradycyjnie, kuchnia ta jest prosta, ale na całym świecie można skosztować jej też w ekskluzywnym wydaniu w formie nowej kuchni baskijskiej (co jest nawiązaniem do francuskiej nouvelle cuisine). Basque Sandwich, czyli kanapka baskijska występuje w wielu przeróżnych wersjach. Oto moja propozycja.

Basque Sandwich – przepis:

małe bagietki
wędlina wieprzowa lub rillettes wieprzowe lub plastry pieczonej wieprzowiny
ser Idiazabal lub Manchego
czerwona papryka
majonez

Paprykę kroimy na kawałki i grillujemy, aż zrobi się lekko miękka. W piekarniku zapiekamy bagietki z mięsem i serem (oddzielnie spód z dodatkami i oddzielnie wierzch). Przed podaniem na spód z dodatkami nakładamy paprykę i majonez, po czym przykrywamy wiechem bagietki.

Basque Sandwich, Nevada – Rok z kuchnią USA, Fot. Hanami®

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *