Jesień to dla mnie nie tylko czas zup i dań mięsnych, to również sezon, w którym częściej piekę. W szczególności są to ciasta z dużą ilością czekolady, kajmaku, a także przeróżne serniki. Dziś przepis na bardzo czekoladowe i wilgotne brownie z dodatkiem sezonowej dyni.
Brownie dyniowe – przepis:
100 g mąki
300 g pieczonego miąższu z dyni
200 g gorzkiej czekolady
120 g masła
150 g cukru
6 jajek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy z cukrem przez 5-6 minut. Następnie dodajemy czekoladę z masłem oraz proszek do pieczenia i miksujemy. Później dodajmy pieczony miąższ dyni, mieszamy. Na sam koniec dosypujemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę albo do formy (moja miała 24 x 34 cm) i pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
uwielbiam wszystko co z dynią ,a te ciasto z ta dekoracją wygląda wspaniale i przepysznie
Dynia to też moja faworytka.
Robiłam już kiedyś brownie z dynią i było wyśmienite 🙂
Mniami! Musiało być zachwycająco wilgotne!
Było, było 🙂
Dyniowego jeszcze nie jadłam. Ale coś czuje, że musiało smakować rewelacyjnie?!:D
Polecam 🙂
Pyszny talerzyk!
Mi nie udaje się wyczarować tak foremnego brownie,bez okruszków i nierównych boków.
Zawsze przy krojeniu caisto jest bardziej ,niesforne’ niż u Ciebie.