Wczorajszy wieczór spędziłam piekąc halloweenowe ciasteczka, bo co roku do moich drzwi pukają dzieci i radośnie krzyczą: „Cukierek albo psikus!”. Ciasteczka świetnie sprawdzą się też na inne okazje.

Ciasteczka na Halloween – przepis:

120 g masła
170 g mąki pszennej
20 g mąki z siemienia lnianego
20 g pasty z czarnego sezamu
70 g cukru
1 jajko
60-70 g suszonej żurawiny
pół łyżeczki sody
czekolada, oczy z cukru, cukrowe serduszka

Masło rozpuszczamy w misce dodajemy jajko, cukier i pastę z czarnego sezamu. Następnie dosypujemy sodę oraz mąki. Ponownie mieszamy. Na sam koniec dodajemy suszoną żurawinę i znowu mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżką masę formując spłaszczone kulki. Ciasteczka pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Kiedy ciasteczka ostygną rozpuszczamy 2-3 kostki czekolady, która posłuży jako klej. Na czekoladę przyklejamy oczy i cukrowe serduszka.

Ciasteczka na Halloween, Fot. Hanami®

One thought on “Ciasteczka na Halloween

  1. Wyszły świetne ciasteczka na Halloween chociaż jak widać i słychać u nas w kraju dzień ten jest mocno krytykowany. Nie wiem czemu ale …….zawsze znajdzie się jakiś powód. Czytając przepis wydaje się ze ciasteczka posiadają w sobie moc, czyli są bardzo energetyczne? Dziękuje za przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *