Tradycyjnie, w weekend nie może zabraknąć czegoś słodkiego na stole. Tym razem są prostokątne ciasteczka zrobione z takiego samego ciasta, jakiego używam do różnych babeczek.

Ciasteczka waniliowe z migdałami – przepis:

150 g mąki pszennej
80 g cukru
130 g śmietany 12%
60 g masła
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
50 g płatków migdałowych

Masło rozpuszczamy w misce po czym dodajemy do niego jajka, cukier, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy oraz mąkę. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto do prostokątnych foremek (ciasto wlewamy do 2/3 wysokości foremki), po wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.

Ciasteczka waniliowe z migdałami, Fot. Hanami®

Udostępnij

13 thoughts on “Ciasteczka waniliowe z migdałami

  1. Ciastka są tak proste, że juz zrobiłam i w 1/2 już zjedzone. Podzielę się modyfikacją: zrobiłam w małej foremce jako 1 ciasto , do środka dodałam żurawinę, a po upieczeniu na migdały polałam trochę rozpuszczoną gorzką czekoladą. Niebo w gębie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *