Kto nie lubi pysznych chrupiących ciasteczek? To dość dziwne pytanie na blogu kulinarnym. Chyba nie znam nikogo, kto nie miałby słabości do jakiś ciastek. Dziś coś dla ciasteczkowych potworów – okrągłe, cudowne, orzechowe wypieki, które można przez kilka dni przechowywać w puszce (o ile łakomstwo pozwoli). Idealnie nadają się również na prezent.
Ciasteczka z czekoladą i orzechami laskowymi – przepis:
 120 g masła
 180 g mąki 
 200 g cukru
 1 jajko
 200 g orzechów laskowych 
 100 g gorzkiej czekolady 
 pół łyżeczki sody
Czekoladę i orzechy laskowe drobno siekamy. Masło rozpuszczamy w misce dodajemy jajko, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy sodę oraz mąkę. Ponownie mieszamy. Na sam koniec dodajemy posiekaną czekoladę i orzechy laskowe. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżką masę formując spłaszczone kulki. Ciasteczka pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.

					