Mam słabość do różnych deserów, ale te z czekoladą zawsze są w ścisłej czołówce. Dziś polecam bardzo czekoladowe ciasto z gruszkami.
Ciasto czekoladowe bez mąki z gruszkami – przepis:
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
100 g cukru
4 jajka
2 gruszki
Gruszki myjemy i obieramy ze skórki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy do tej masy żółtka i mieszamy. Na koniec idą ubite białka. Całość dobrze mieszamy. Przelewamy do formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki kroimy na 6-8 kawałków każdą. Kawałki gruszki układamy na cieście. Ciasto pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
nie mogę… tak żałuję, że nie mogę takich łakoci. Ale i tak upiekę. Nie dam rady się powstrzymać!
🙂
czekolada świetnie smakuje ze wszystkimi owocami, choć mój faworyt to banan, pomarańczy i malina. z gruszkami też musi być pyszna!
Z malinami też smakuje obłędnie.
To musi być niebo w gębie. Ileż czekolady w czekoladowym cieście 🙂 I dodatek gruszek.. Świetna, kusząca propozycja 🙂
Witam!!!
Wyglądają tak kusząco, że chętnie bym się poczęstowała 🙂
Polecam, bo to szybkie i proste ciasto.