W weekendowy nastrój każdego wprowadzi kawałek dobrego ciasta. Najlepiej takiego z dużą ilością czekolady.

Ciasto czekoladowe bez mąki z marshmallow – przepis:

300 g gorzkiej czekolady
200 g masła
100 g cukru
4 jajka
90-120 g marshmallows
20-30 ml kremówki 30%

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem. Czekoladę (200 g) z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy do tej masy żółtka i mieszamy. Na koniec idą ubite białka. Całość dobrze mieszamy. Przelewamy do formy (moja miała 28 cm średnicy) wysmarowanej masłem, po czym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35-45 minut. Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę czekoladową. Rozpuszczamy 100 g czekolady w kąpieli wodnej, dodajemy do niej kremówkę i dokładnie mieszamy. Polewę wylewamy na wierzch ciasta, po czym na wierzchu układamy pianki marshmallow.

Ciasto czekoladowe bez mąki z marshmallow, Fot. Hanami®

Udostępnij

5 thoughts on “Ciasto czekoladowe bez mąki z marshmallow

  1. Istny obłęd 🙂 ! Bardzo podoba mi się brak mąki w przepisie. Mam plan poeksperymentować z takim przepisami na ciasta 🙂 Zainspirowałaś mnie 🙂
    Czy mogę prosić o kawałeczek 😉 ??

  2. Ciasto bez mąki fajne, ja je biorę bez pianek, bo wyjątkowo ich nie lubię – dziwi mnie zawsze, ze w Stanach mają tak duże powodzenie i nawet z ogniska się je wcina. To jedno z tych zjawisk w przyrodzie, którego nijak zrozumieć nie potrafię.

  3. Ciasto czekoladowe bez dodatku maki. Sklada sie tylko z czekolad, jajek, cukru i masla. Smaczne, mocno czekoladowe i do tego bezglutenowe. Ciasto ladnie wyrasta, przy studzeniu opada i tworzy sie popekana skorupka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *