Byłam pewna, że sezon na dynię mam już za sobą. Tymczasem okazało się, że dysponuję jeszcze dwoma zgrabnymi dyniami Hokkaido, o ślicznym pomarańczowym miąższu. Jedną z nich wykorzystałam do zrobienia mokrego, cienkiego ciasta czekoladowego o posmaku pieczonych kasztanów (dynia Hokkaido ma lekki kasztanowy posmak). Wyszło pyszne. Polecam wszystkim lubiącym dynie, kasztany i czekoladę.

Ciasto czekoladowe z dynią Hokkaido – przepis:

1 średnia dynia Hokkaido
210 g mąki
100 g cukru
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
4 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia

Dynię kroimy na ćwiartki i wydrążamy, po czym pieczemy przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Kiedy ostygnie, wybieramy z niej miąższ i przy pomocy blendera przerabiamy na gładką pastę. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z masłem. Później dodajemy żółtka, cukier i dokładnie mieszamy. Kolejnymi składnikami są białka, które miksujemy z resztą masy. Na sam koniec wrzucamy miąższ dyni oraz wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 40-45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Ciasto czekoladowe z dynią Hokkaido

Udostępnij

4 thoughts on “Ciasto czekoladowe z dynią Hokkaido

    • Średnia dynia waży około 1,4-1,2 kg (po odjęciu łupiny, nasion itd.) zostaje pewnie około 800-600 g miąższu. Myślę, że do ciasta poszło około 500-600 g. Pozdrawiam

  1. Robiłam. Moim zdaniem bardzo smaczne ciasto. Może troszkę „trąci” zakalcem, ale mi osobiście to pasuje. Wygląda dokładnie tak, jak na zdjęciu czyli wyszło mi takie jakie powinno. Mam trochę zamrożonej, upieczonej uprzednio dyni i na pewno wkrótce powtórnie zrobię to ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *