Pisałam już o tym, że domowe jedzenie to świetny prezent dla znajomych rodziny. Zbliżają się święta, więc warto o tym pomyśleć. Oczywiście w wielkanocnym menu królują mazurki oraz baby, ale jest też miejsce na inne łakocie. Na Krystyny przygotowałam bardzo kajmakowe ciasto na czekoladowym spodzie. Rozeszło się błyskawicznie. Myślę, że może być idealnym rozwiązaniem na jakąś słodką, świąteczną nowinkę albo przedświąteczny przysmak do kawy. W następnym tygodniu ze względu na zbliżającą się Wielkanoc pojawi się kilka przepisów z jajem!

Przepis na ciasto czekoladowe z kajmakową bitą śmietaną:

Ciasto

100 g gorzkiej czekolady
100 g cukru
80 g masła
4 jajka

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem. Czekoladę rozpuszczamy z masłem. Do tej masy dodajemy żółtka i mieszamy. Na koniec mieszamy wszystko z ubitymi białkami. Masę przelewamy do formy i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Kajmakowa bita śmietana

200 g kajmaku
250 g śmietany kremówki 36%
20 g cukru
kakao

Śmietanę ubijamy z cukrem. Gdy jest gotowa, łączymy ją z kajmakiem. Masę nakładamy na ostudzone ciasto czekoladowe (wcześniej lekko je ugniatamy tak, by powstało zagłębienie). Całość wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem posypujemy kakao. Bita śmietana jest płynna i delikatnie oblewa ciasto po ukrojeniu.

Ciasto czekoladowe z kajmakową bitą śmietaną, Hanami®

Udostępnij

15 thoughts on “Ciasto czekoladowe z kajmakową bitą śmietaną

  1. O, widzę, że zostałaś Małgorzatą! :-))))
    Ciacho kapitalne – idealnie wpisuje się w moje ulubione smaki. No i ta kajmakowa bita śmietana…mmmm…..Pycha!:-)

  2. Magda, Ty rozpustnico!! To ciacho jest tak pyszne, że myśl mą zmąciło w ułamku chwili, nie mogę się otrząsnąć 🙂

  3. Czy zamiast masy kajmakowej mogę dodać masę krówkową orzechową? Czy ciasto bez dodatku proszku do pieczenia ani mąki nie wychodzi zbyt płaskie ?

  4. Zrobiłam to ciasto z okazji powrotu męża z delegacji…Wyszło super. Jest bardzo proste i prze-, prze-, przepyszne! Będzie na stałe gościło w moim menu:) Dziękuję za przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *