Każdy ma zestaw popisowych dań na różne okazje. Czym zaskoczyć gości na imieniny, co podać znajomym, jakim daniem oczarować szefa? Moja lista kulinarnych pewniaków jest dość długa, zależna od pory roku, a także osób, które przychodzą. Na szczycie tej wyliczanki znajdują się receptury na przeróżne wypieki i desery. Jednym z takich cudów, któremu prawie nikt nie jest w stanie jest się oprzeć, jest obłędne ciasto czekoladowe z kremem z białej czekolady i płatkami migdałowymi.

Przepis na Ciasto czekoladowe z kremem z białej czekolady i płatkami migdałowymi:

Ciemny spód:

100 g gorzkiej czekolady
100 g cukru
80 g masła
4 jajka

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem. Czekoladę rozpuszczamy z masłem. Do tej masy dodajemy żółtka i mieszamy. Na koniec mieszamy wszystko z ubitymi białkami. Masę przelewamy do formy (moja miała 26 cm) i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Spód możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy polega na tym, że smarujemy boków tortownicy masłem. Zapobiegnie to przyleganiu ciasta i na koniec będziemy mieć ciasto dwuwarstwowe o równych warstwach. W drugim sposobie rezygnujemy ze smarowania boków masłem. Ciasto przyklei się do formy i stygnąc opadnie tworząc ładne zagłębienie na krem z białej czekolady. Przed zdjęciem tortownicy będzie je trzeba oddzielić nożem, ale ta wersja jest znacznie łatwiejsza do porcjowania.

Krem z białej czekolady:

200 g białej czekolady
130-150 g śmietany kremówki 30%
130-150 g mascarpone
100 g płatków migdałowych

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie łączymy ją z kremówką. Na sam koniec dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Gładką masę nakładamy na ostudzony spód, ozdabiamy płatkami migdałowymi i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

Ciasto czekoladowe z kremem z białej czekolady i płatkami migdałowymi, Fot. Hanami®

Udostępnij

32 thoughts on “Ciasto czekoladowe z kremem z białej czekolady i płatkami migdałowymi

  1. To ciasto wygląda obłędnie. Chcę je zrobić dla dziewczyny. Ale zawsze mam problem z rozpuszczeniem białej czekolady w kąpieli wodnej (z mleczną czy gorzką jakoś nie mam tego problemu) biała zawsze mi się jakby krystalizuje czasem robi się jak kasza?. Czytałem że można masła dodać. Może coś poradzicie? Umiem upiec co nieco ale białą czekolada to dla mnie koszmar. Zawsze kiedy mam dać do ciacha rozpuszczoną białą czekoladę to zastępuję ją polewą twardą typu biała czekolada ale to nie to. Pozdrawiam

    • Oto mój sposób na gładki krem z białej czekolady (jak dotychczas zawsze wychodził). Rozpuszczam białą czekoladę, prawie zawsze jest ona trochę, jak kasza. Dolewam odrobinę kremówki, intensywnie mieszam nie zdejmując z ognia, krem robi się bardziej gładki. Potem dolewam kolejną porcję, mieszam do połączenia (robię tak 3-4 razy). Dużo zależy też od jakości czekolady.

      • No zobaczymy co z tego wyjdzie :-). Spód już piecze się w piekarniku. W spodzie zmieniłem rodzaj czekolady na mleczną bo dziewczyna nie lubi gorzkiej (ja uwielbiam gorzką). Czekolady starłem na tarce – mleczna rozpuściła się idealnie a biała? jak spód ostygnie to wezmę się za nią o ile nie dostanę zawału serca ;-). Póki co wszystko pod kontrolą. Pozdrawiam

          • Biała czekolada roztopiła się elegancko – jakoś się udało, ale chyba za dużo ok 150ml dałem śmietanki kremówki 30% serka dałem tyle co w przepisie. Krem wyszedł jak polewa – wsadziłem go do lodówki i tak tężnieje już prawie 2 godzinę i teraz jest już jakby krem ale uważam, że jeszcze za rzadki może go czymś zagęścić? mleko w proszku? żelatyna? a może spróbować ubić mikserem, na taką masę? a może czekolady dołożyć? na razie czekam może jeszcze bardziej zgęstnieje?

  2. Będzie dobrze – będzie Pan zadowolony hehe 🙂 właśnie sprawdzałem konsystencję kremu i skoro łyżeczka włożona w miseczkę z kremem nie kładzie się a stoi to chyba dobrze? 😉 (a krem super smaczny zero grudek czy czego tam konsystencja jak się patrzy) także za niedługo zapodam krem na spód ozdobię płatkami migdałów i jutro pognam z ciachem :-). Mam nadzieję że spód do jutra nie przesiąknie kremem. Pozdrawiam i dziękuję za porady

  3. Dzień dobry!
    Mam dwie sprawy.
    Pierwsza. Co znaczy ciasto dwuwarstwowe i co z nim robić?
    Druga. Czy zamiast tortownicy może być forma do tarty? Czy może jest za niska?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Azinieft

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *