Ciasto czekoladowe bez mąki jest jednym z moich ulubionych. Ostatnio postanowiłam pobawić się nieco proporcjami składników i dodać coś niezastąpionego u mnie w domu – sos sojowy.
Ciasto czekoladowe z sosem sojowym (bez mąki) – przepis:
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
100 g cukru
6 jajek
3-4 łyżki japońskiego sosu sojowego
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem. Czekoladę z masłem rozpuszczamy. Następnie dodajemy do tej masy żółtka i mieszamy. Na koniec idą ubite białka. Całość dobrze mieszamy. Przelewamy do formy (jednej o średnicy 28 cm lub dwóch o średnicy 16 cm) i pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Jej jaki zaskakujący ten przepis i jak ciasto smakuje z nim?
To ciasto wygląda bosko 🙂 ! Wszystko co czekoladowe mogę jeść kilogramami <3
Magdo! Ciasto mnie powaliło – już wpisane na listę „Must make!” 😉
Jak najbardziej przepis na 5. Chętnie bym skosztowała takiego połączenia 😀
Bardzo jestem ciekawa, jak smakowało 🙂 Jakoś sobie sosu sojowego w cieście wyobrazić nie mogę…
a to ciekawe….zaskoczył mnie ten składnik, sos jest trochę ostry, czy całość smakuje jak czekolada z chilli ?
Japoński sos sojowy jest słony. W połączeniu z czekoladą ledwo wyczuwalny, ale uwydatnia czekoladowy aromat.