Mus dyniowy świetnie pasuje do różnych potraw. Ostatnio użyłam go do sernika czy babeczek. Tym razem pora na ciasto dyniowe z masłem orzechowym. Wynalazek ten w mojej kuchni gości od niedawna. Kanapki z galaretką i masłem orzechowym zrobione z chleba tostowego tak mocno wbiły mi się w pamięć podczas oglądania amerykańskich filmów i seriali, że przez bardzo długi czas omijałam ten specyfik szerokim łukiem. Okazało się, że nie taki diabeł straszny. Masło orzechowe przypadło mi do gustu, może nie na tyle by jeść je codziennie, ale w cieście nie odmówię.
Ciasto dyniowe z masłem orzechowym – przepis:
160 g mąki
80 g musu dyniowego
80 g masła
50 g masła orzechowego
80 g cukru
4 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka sody
W misce roztapiamy masło. Następnie dodajemy do niego masło orzechowe, jajka, mus dyniowy oraz cukier, po czym dokładnie ucieramy. Na sam koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.
Podoba mi sie ten przepis. Masło orzechowe w połączeniu z dynią musi smakować znakomicie.
Masło orzechowe świetnie wydobywa słodycz dyni. Pozdrawiam
Super wygląda, ciasto dyniowe najlepsze na jesień 🙂
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Bardzo ciekawe połączenie, jeszcze takiego nie widziałam 🙂
Zapraszam na konkurs kulinarny na moim blogu. Trwa tylko do końca października. http://nietylkopasta.pl
masło orzechowe musi pasować idealnie 😉
Ciekawe połączenie 🙂
Też miałam problem z masłem orzechowym i powoli się do niego przekonuję, jednak dużo czasu upłynie jeszcze zanim zacznę wyjadać je łyżką ze słoika ;-).
Proste, fajne ciacho. Idealne na teraz.
Lubię masło orzechowe, ale chyba też jeszcze nie jestem na etapie by wyjadać je łyżką 🙂
świetny przepis 🙂 i prosty, warto mieć takie w pamięci!
Dziękuję!