Ponieważ niektóre osoby miały problem z przygotowaniem tego ciasta, postanowiłam nieco zmodyfikować jego recepturę, tak by nawet przy bardziej płynnym kajmaku masa nie rozpływała się. Tym razem upiekłam kajmakowe z bezą w okrągłej tortownicy. Zdjęcie poniżej. Pozdrawiam i życzę smacznego! 

Ciasto kajmakowe z bezą (ulepszona receptura) – przepis:

Spód:

230 g mąki
100 cukru
100 g masła
1 jajko

Masło rozpuszczamy w misce. Dodajemy jajko, cukier i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wypełniamy nim formę (o średnicy 28 cm) i nakłuwamy widelcem w różnych miejscach. Ciasto pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.

Masa kajmakowa i beza:

200 g śmietany kremówki 30% lub 36%
200 g mascarpone
300 g kajmaku
3 żółtka
1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej
3 białka
150 g cukru
kakao

Ubijamy z cukrem trzy białka. Do miski wrzucamy mascarpone, śmietanę kremówkę, kajmak, skrobię kukurydzianą oraz żółtka. Dokładnie przerabiamy na gładką masę, którą następnie przelewamy do formy z lekko zapieczonym ciastem. Na wierzch dajemy ubite białka. Ciasto pieczemy 55-65 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po kilku minutach pieczenia dobrze jest je przykryć od góry folią aluminiową albo papierem do pieczenia (aby beza się nie przypaliła). Do ozdobienia używamy kakao lub wiórek czekoladowych.

Ciasto kajmakowe z bezą, Hanami®
Ciasto kajmakowe z bezą, Fot. Hanami

16 thoughts on “Ciasto kajmakowe z bezą

  1. Nie raz juz pisałam, że uwielbiam kajmak oraz wszystko, w czym jest obecny. Solidnym kawałkiem takiego ciacha, sprawiłabyś mi ogromną frajdę. 🙂

  2. Ja osobiście czuję się jakby mnie ktoś przecisnął przez praskę, w ciągu dwóch dni wykonałam 2 torty, jedną zupełnie nieudaną Pavlovę (zwalam winę na wilgoć w powietrzu), jedną szarlotkę i stos ciasteczek przekładanych czekoladą.. nie chcę już słodyczy ale kawa to bardzo dobry pomysł. O Twoim cieście przypomnę sobie gdy zapomnę o powyższych ( z akcentem na Pavlovę) bo piękne jest i pełne dobroci wszelkich. cmoki. PS Chyba zacznę pikietować na rzecz dobrej pogody w weekendy…

    • Imprezy to urocze, ale i ciężkie przedsięwzięcia… Musiałaś się nieźle napracować 🙂 Ciasto kajmakowe polecam, rodzina i znajomi pochłonęli je z prędkością nadświetlną. Niestety, pogoda w Polsce jest dość nieobliczalna, do tego zawsze psuje się na weekend. Pozdrawiam i życzę dużo słoneczka 🙂

  3. Chciałabym się upewnić czy ten przepis jest dobrze napisany?? Masa, która według przepisu jest do pieczenia wraz z bezą po upieczeniu wygląda jak ołynna lawa pod bezą, a spód się rozpłynął i niestety ciasto poszło do kosza na śmieci.

    • Zweryfikowałam przepis i wszystko jest dokładnie, tak jak wielokrotnie robiłam. W kwestii wypieków dużo zależy od piekarnika, ale jeżeli spód zapieczemy wcześniej w nie powinien się rozpłynąć. Czasem może być też coś nie tak ze składnikami (może kremówka, mascarpone, jajka i kajmak się nie połączyły?). Niedługo znowu będę piekła to ciasto, więc na wszelki wypadek jeszcze raz wszystko sprawdzę. Pozdrawiam

  4. Zrobiłam wszystko według przepisu, dokładnie wyszło tak jak u poprzedniczki, masa kajmakowa została płynna bezą sie zapiekla a spod rozleciał 🙁 moze warto by było umieścić bardziej szczegółowy przepis bo pomysł na ciasto jest super ale moje w niczym nie przypomina tego ze zdjęcia

  5. Czy śmietana ma być kwaśną 30tką czy może być słodką śmietanką? Może tutaj tkwi przyczyna rozpływania się masy niektórym pieczącym.
    Kupiłam śmietankę i myślałam, że ją wpierw ubiję, potem do tego połączoną resztę. No ale sama nie wiem już, teraz się troszeczkę obawiam.
    Pozdrawiam serdecznie
    Miłośniczka kajmaku
    🙂

  6. Niestety u mnie ten sam problem. Masa się nie ścina. W rezultacie raczej gotuje się, niż piecze i rozmacza spód. Masa jest definitywnie zbyt płynna. Może w przepisie powinno się znaleźć więcej żółtek? Albo mniej kajmaka? Sama nie wiem. No nic to. Zdarza się, że coś nie wyjdzie, ale sprawdź proszę ten przepis, bo widzę po komentarzach, że nie tylko ja miałam ten problem 😉

    • Składniki były w temperaturze pokojowej. Zapobiegawczo zmniejszyłam ilość kremówki o 100 g, to powinno sprawić, że ciasto będzie „bardziej suche”. Wydaje mi się, że dużo może zależeć też od kajmaku. Mój był bardzo zbity i gęsty. Ostatnio, jednak trafiałam na takie w bardziej płynnej formie. Niestety, ostatnio nie jestem ciągle w rozjazdach i nie bardzo miałam czas ponownie sprawdzić przepis. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *