Wśród nowych trendów kulinarnych jest i taki, który mówi, że najlepsze śniadanie to kawa i kawałek ciasta. Ja jestem za!

Ciasto karmelowe – przepis:

160 g mąki pszennej
100 g karmelu
100 g masła
50 g cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 płaskiej łyżeczki sody

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wrzucamy cukier, masło, ekstrakt waniliowy i karmel, miksujemy około 2 minuty. Dodajemy jajka i miksujemy kolejne 2-3 minuty. Na koniec dodajemy mąkę i sodę. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 18-20 cm. Ciasto pieczemy 35-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem.

Ciasto karmelowe, Fot. Hanami

One thought on “Ciasto karmelowe

  1. To musi być pyszne! Jestem na etapie „zdrowych” ciast na mące owsianej, gryczanej i kokosowej, ale nie ukrywam, że chodzi za mną zwykłe ucierane ciasto do herbaty:) Znając mnie zrobiłabym jeszcze polewę z masy kajmakowej:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *