Dziś znów będę kusić łakociami. Naprawdę bardzo trudno odmówić zjedzenia kawałka ciasta, które jest aromatyczne, delikatne i pachnące. Ciasto podwójnie czekoladowe to mariaż pieczonego spodu z dodatkiem białej czekolady oraz kremowego, puszystego musu z gorzką czekoladą. Wszystko to ukryte pod kołderką wiórek czekoladowych. Gwarantuję, że ciasto zniknie bardzo szybko. Przepis ten jest wynikiem moich kilkunastu eksperymentów z różnymi wariacjami Le Nègre.

Przepis na ciasto podwójnie czekoladowe:

Jasny spód
100 g białej czekolady
100 g cukru
80 g masła
4 jajka

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem. Czekoladę rozpuszczamy z masłem. Do tej masy dodajemy żółtka i mieszamy. Na koniec mieszamy wszystko z ubitymi białkami. Masę przelewamy do formy i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Spód możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy polega na tym, że smarujemy boków tortownicy masłem. Zapobiegnie to przyleganiu ciasta i na koniec będziemy mieć ciasto dwuwarstwowe o równych warstwach. W drugim sposobie rezygnujemy ze smarowania boków masłem. Ciasto przyklei się do formy i stygnąc opadnie tworząc ładne zagłębienie na mus czekoladowy. Przed zdjęciem tortownicy będzie je trzeba oddzielić nożem, ale ta wersja jest znacznie łatwiejsza do porcjowania.

Mus czekoladowy
200 g gorzkiej czekolady
400 g śmietany kremówki 30%
120 g wiórków czekoladowych
30 g cukru

Śmietanę ubijamy z cukrem i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie łączymy ją z bitą śmietaną (do czekolady dodajemy bitą śmietanę łyżka po łyżce i dokładnie mieszamy). Nakładamy mus na ostudzony spód, ozdabiamy wiórkami czekoladowymi i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

Ciasto podwójnie czekoladowe, Fot. Hanami®

Udostępnij

16 thoughts on “Ciasto podwójnie czekoladowe

  1. Czekolady nigdy dość! Jak dla mnie, to mogłoby być nawet potrójnie czekoladowe! Ciacho wyszło Ci przepysznie. Bardzo podoba mi się sposób dekoracji.

  2. Ciasto wygląda przepysznie, mam zamiar zrobić je dla przyjaciółki- fanki ciast czekoladowych. Jakiej wielkości tortownicy użyłaś?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *