Przygotowując jedzenie na specjalną okazję można skorzystać z jednej z dwóch opcji. Pierwsza polega na upichceniu mega skomplikowanej potrawy z ogromną ilością składników. Druga zaś, to ugotowanie prostego dania z czymś wyjątkowym. Sama najczęściej wybieram ostatnie rozwiązanie. Przepis, który dziś prezentuję, należy do łatwych i nieskomplikowanych, ale jakże spektakularnych jeśli chodzi o doznania smakowe.

Przepis na czarny makaron w sosie śmietanowym z krewetkami:

250 g czarnego makaronu (barwionego sepią)
350 g krewetek
400 g śmietany 18%
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
szczypiorek
ser do posypania
sól, pieprz, tymianek

Cebulę oraz czosnek drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię i smażymy, aż się zarumieni. Dodajemy krewetki i podsmażamy kolejne 5 minut. Następnie zalewamy wszystko śmietaną, doprawiamy, po czyn dusimy pod przykryciem przez 6-8 minut. W międzyczasie gotujemy makaron. Gdy sos jest gotowy mieszamy go z makaronem. Przed podaniem posypujemy pastę startym serem i szczypiorkiem.

Czarny makaron w sosie śmietanowym z krewetkami, Fot. Hanami®