Dzięki Aztekom ludzie na całym świecie poznali smak ziaren kakaowca. Uraczyli oni konkwistadorów cierpkim, dziwnym napojem. Mimo pierwszej negatywnej reakcji, same ziarna, jak i niezwykły napitek trafiły do Europy. Dziś bardzo trudno wyobrazić sobie cukiernictwo bez czekolady. Poza walorami smakowymi świetnie poprawia ona humor. Jeśli zaś dodamy do niej odrobinę chilli, rozgrzeje też nas w chłodne dni.
Delikatny mus czekoladowy z chilli – przepis:
150 ml śmietany kremówki 30%
100 g gorzkiej czekolady
100 g mascarpone
90 g cukru
chilli
kakao
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy szczyptę chilli. Śmietanę ubijamy z 40 gramami cukru. Po zestawieniu czekolady z kuchenki dodajemy do niej mascarpone i dokładnie mieszamy. Później do jednorodnej masy dodajemy bitą śmietanę, ponownie mieszamy. Masę wstawiamy na 45 minut do lodówki, w między czasie roztapiamy w rondelku cukier i z tak powstałego karmelu robimy różne ozdoby. Mus nakładamy bezpośrednio na talerz, na którym będzie podany. Ładny kształt nadamy mu dzięki obręczom cukierniczym. Deser ozdabiamy karmelowymi dekoracjami i kakao.
Jak pięknie podany
Połączenie czekolady z chili to juz właściwie przepyszna klasyka. Twój deser prezentuje się cudownie! 🙂
Jejku,podziwiam!
I ten karmel…
Ale elegancko wygląda ten deser! piękny!
Magda, ten mus to mistrzostwo! 🙂
Tylko raz próbowałam takiego połączenia – bez zachwytu. Ale to była tylko limitowana Milka… Chciałabym podejść jeszcze raz do tego smaku, myślę, że taki mus byłby idealny.
Trzeba trafić na swoje proporcje. Moim zdaniem odrobina chilli świetnie podkręca czekoladę.