Jesień i zima to czas cytrusów. Ich aromatyczny zapach delikatnie roznosi się po domu podczas przygotowywania jedzenia. Cytryny, pomarańcze, klementynki, grejpfruty, pomelo, dla każdego coś miłego. Od dwóch tygodni regularnie podgryzam mandarynki, niedługo zacznę też sezon na herbatę z cytrusami. Pięknie ułożone, dorodne cytryny, jakie zauważyłam ostatnio w sklepie przykuły moją uwagę na tyle, że postanowiłam przygotować sernik z orzeźwiającą nutą.

Delikatny sernik cytrynowy – przepis:

Spód sernika:

220 g ulubionych ciasteczek
70 g masła

Ciastka miksujemy w blenderze, a następnie wsypujemy do miski z rozpuszczonym masłem. Całość dokładnie mieszamy po czym wykładamy na dno formy.

Masa serowa:

1000 g sera do sernika
100 ml śmietanki kremówki
160-170 g cukru
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z dwóch cytryn
skórka starta z dwóch cytryn
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Ser mieszamy z cukrem, jajkami, ekstraktem waniliowy oraz mąką ziemniaczaną. Następnie nad miską z pozostałymi składnikami ścieramy skórkę z cytryny, a później  wyciskamy sok z dwóch cytryn. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do formy z uprzednio przygotowanym spodem z ciastek. Sernik pieczemy przez 80-85 minut w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni. Żeby sernik pozostał jasny, należy przykryć formę od góry papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Przed podaniem możemy ozdobić go startą skórką cytrynową.

Delikatny sernik cytrynowy

Udostępnij

16 thoughts on “Delikatny sernik cytrynowy

  1. Bardzo ladnie prezentujacy sie sernik… chetnie zrobie w najblizszym czasie. U nas, tzn: we Francji sezon na cytrysu jeszcze sie nie zaczal… trwa na winogrona, jablka, gruszki. Pierwsze cytrusy sa juz w supermarletach z Hiszpani i z Afryki poludniowej ale niestety nie sa smaczne. Na nasze trzeba do poczatku grudnia poczekac…

  2. A ja dzis szalałam z limonką:) Zawsze w tym jesienno-zimowym czasie walczę ze sobą:czy kierować się upodobaniami czy wiedzą? Najczęściej zwycięża pierwsze i sięgam po herbatę z cytryną. Od czasu do czasu jak bumerang powraca myśl, że cytrusy ochładzają organizm i ciepło mi tylko przez chwilę a na dodatek herbata z cytryną to alzhaimerogenne połączenie, które powoduje powstawanie cytrynianu glinu…. Może nie warto się przejmować?

      • Hmmm, podobno cytrynian glinu powstaje, ale tylko w towarzystwie liści herbacianych, warto więc po prostu wycisnąć cytrynę do swieżego naparu i niczym się nie przejmować 🙂
        Za sernikami nie przepadam, ale cytrynowy? Bardzo mnie intryguje i chyba się nie powstrzymam!
        PS. przy okazji – zapewne to literówka, niemniej…piszemy „przeze mnie” (w notce reklamowej)
        Pozdrawiam 🙂

  3. Sezon na cytrusy zbliża się wielkimi krokami i gdyby nie to, że u nas wiążę się to z wielomiesięczną porą chłodów, uznałabym go za jeden ze wspanialszych okresów w kuchni, szczególnie jesli chodzi o wypieki. Sernik cytrynowy – Pycha! 🙂

  4. Wygląda niesamowicie!
    Ja od bardzo dawna zabieram się za zrobienie cytrusowego sernika, ale nie miałam sprawdzonego przepisu. Teraz już mam! We wtorek odwiedza mnie babcia. Wiem co zrobię do herbaty 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *