Są różne środki przekazu. Jednym z nich jest jedzenie. Przy pomocy odpowiedniej faktury, tekstury, koloru oraz smaku tworzy się całe historie. Desery mogą być równie finezyjne, jak kreacje znanych projektantów – pomyślałam sobie oglądając zdjęcia z pokazów kolekcji wiosna-lato 2013. Tak właśnie zrodził się pomysł na zrobienie serii ciastek – fashion cakes – inspirowanych światem mody. Przez najbliższy rok będą pojawiały się co jakiś czas na blogu desery inspirowane konkretnymi projektami.

Zanim jednak przejdziemy do słodkości warto byłoby przyjrzeć się nadchodzącym trendom. W najbliższym sezonie będą modne między innymi: buty w metalicznych kolorach, prześwitujące, zwiewne tkaniny, krótkie sukienki z frędzlami, materiały w kolorach pastelowych, neonowych i ozdobione abstrakcyjnymi, wyrazistymi wzorami, a także ciekawe nakrycia głowy.

Moje pierwsze fashion cake nawiązuje do  białej sukienki za kolano projektu domu mody Valentino z sezonu wiosna 2013. Jest to biszkoptowe petit four przekładane dżemem pomarańczowym, w skorupce z sosu krówkowego, z koronkową, kwiatową ozdobą z lukru plastycznego i karmelowymi dekoracjami.

Udostępnij

9 thoughts on “Fashion cake – Valentino

  1. Prawdziwa z Ciebie kreatorka! Bardzo fajny pomysł a wykonanie szałowe, zaczynam podejrzewać, że poza japonistyką i dziennikarstwem odbywałaś także nauki w dziedzinie cukiernictwa. Słodkie arcydzieło stworzyłaś.

    • Aga, dziękuję za miłe słowa. Niestety na żadne nauki z zakresu cukiernictwa się nie załapałam. Szczerze mówiąc, ciasta zaczęłam piec dopiero gdzieś od lipca 2011 (wcześniej mi nie wychodziły).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *