W sklepach od kilku dni goszczą figi. Większość jest zmaltretowana, poobijana i niedojrzała. Czasem uda się jednak coś z nich wybrać. A figi warto jeść, bo bardzo dobrze wypływają na układ trawienny. O ich niezwykłych właściwościach wiedzieli już starożytni Egipcjanie i Grecy. Świeże figi są cudownym dodatkiem do deserów i ciast. Można je również podać na śniadanie.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami – przepis:

świeże figi
jogurt bałkański
łuskane pistacje
glazura balsamiczna lub miód

Figi myjemy, osuszamy i kroimy na 8 części. Do miseczki nakładamy jogurt bałkański, wrzucamy pistacje, układamy na wierzchu figi po czym polewamy miodem lub glazurą balsamiczną.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami, Fot. Hanami

Udostępnij

3 thoughts on “Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

  1. Pyszny deser. Aż mi przypomniał jak kiedyś, na niespodziewanej imprezie w schowanym w górach miasteczku w Hiszpanii, jadłam figi grillowane z szynką parmeńską. Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *