Chyba nie znam nikogo, kto by nie lubił placków. Dla mnie są one przede wszystkim miłym urozmaiceniem obiadów, ciekawym rozwiązaniem na imprezy oraz idealnym jedzeniem dla dzieci. Uwielbiam łączyć składniki z różnych zakątków świata. Tym razem wykorzystałam azjatycką mąkę z czarnego kleistego ryżu (która jest fioletowa) i zrobiłam placki z brokułami.

Fioletowe placki z brokułami – przepis:

60 g mąki z czarnego kleistego ryżu
100 g mąki pszennej
1 jajko
120 g drobno posiekanych brokułów
50-60 ml mleka
sól, pieprz

W misce mieszamy mąki, sól, pieprz, jajko oraz mleko. Kiedy masa jest gładka i jednorodna dodajemy drobno posiekane brokuły. Placki smażymy na oliwie z oliwek na złoty kolor. Na minutę przed zdjęciem ich z patelni dusimy je pod przykryciem. Podajemy je z kwaśną śmietaną lub kozim jogurtem oraz glazurą balsamiczną.

Fioletowe placki z brokułami, Fot. Hanami®