Jagody mają w Idaho status owoców stanowych i tak, jak ziemniaki są szalenie popularne. Dziś pojawią się w formie ciasta.

Huckleberry Pie (Idaho) – przepis:

180 g mąki
60 g mała
1 małe jajko
30 ml oleju roślinnego
1/4 łyżeczki octu winnego
250-300 g jagód
60-80 g cukru
20-30 g skrobi kukurydzianej
sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy drobno posiekane masło, jajko, olej i ocet winny. Wyrabiamy (ciasto będzie się kruszyć). Formę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Większą część ciasta nakładamy na spód i rękami uklepujemy je, tak by powstał po bokach margines o wysokości około 1,5 centymetra. Spód podpiekamy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Jagody myjemy, przebieramy i osuszamy. Suche jagody mieszamy z sokiem z cytryny. Do miseczki wsypujemy cukier, skrobię kukurydzianą, gałkę muszkatołową i cynamon. Dokładnie mieszamy. Mieszaniną przesypujemy jagody, dokładnie mieszamy. Na zapieczony spód wysypujemy jagody, wierzch zaś pokrywamy pozostałym ciastem (tak by wyglądało, jak z kruszonką). Ciasto pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

Huckleberry Pie (Idaho) – Rok z kuchnią USA, Fot. Hanami®
Huckleberry Pie (Idaho) – Rok z kuchnią USA, Fot. Hanami®

One thought on “Huckleberry Pie (Idaho) – Rok z kuchnią USA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *