Lubię kiedy na wielkanocnym stole pojawiają się tradycyjne, sprawdzone przepisy. Dla urozmaicenia zawsze gotuję też coś nowego. Zapraszam do spróbowania jajese – sałatki, która jest wariacją na temat włoskiej caprese.

Jajese – sałatka z jajkiem, awokado i kiełbasą – przepis:

jajka na twardo
awokado
kiełbasa suszona
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
świeże oregano
pieprz, sól

Awokado obieramy ze skórki (jeśli sałatka przed podaniem będzie jeszcze chwilę stała warto skropić awokado sokiem z cytryny, aby nie ściemniało). Awokado, kiełbasę i jajko na twardo kroimy w plasterki. Na talerzu układamy na zmianę trzy składniki, przyprawiamy, skrapiamy oliwą, polewamy octem balsamicznym i ozdabiamy świeżym oregano. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Jajese - wielkanocna sałatka z jajkiem, awokado i kiełbasą, Fot. Hanami®

Udostępnij

6 thoughts on “Jajese – wielkanocna sałatka z jajkiem, awokado i kiełbasą

  1. Od Kani lepsza żywiecka podsuszana jak dla mnie 😉 ale to każdy inny gust, inny smak 😀 więc trzeba spróbować i zdecydować 😉

  2. wydaje się być ciezka, ale wcale nie jest.. ale tu piszecie ot ej żywieckiej az ms ie zachcialao, lece poszukam tej co mówicie w sklepie i dam znac 🙂

  3. co prawda po wielkanocy ale dyskusje kontynuowac mozna 🙂 ja osobiscie wole krakowska podsuszana ale ostatnio przezucam sie na maestro 🙂 ktos jeszcze je lubi?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *