Kto powiedział, że na świetne śniadania człowiek może sobie pozwolić jedynie w weekend. Jednym ze sposobów na miły początek dnia są jajka z dodatkami pieczone w foremkach. Przygotowanie potrawy trwa około 5 minut, a efekt jest oszałamiający. Kiedy jaja się pieką możemy spokojnie umyć się i ubrać. Po tych czynnościach zasiadamy do ciepłego pożywnego śniadania, które da nam mnóstwo energii. Jajka z dodatkami pieczone w foremkach podajemy z tostami lub świeżym pieczywem.

Jajka z pieczarkami, serem, prosciutto crudo i kaparami – przepis

5 jajek
5 plasterków prosciutto crudo
1 plaster sera żółtego
1 łyżka kapar
1 pieczarka
sos Worcester
sól, pieprz

Foremki smarujemy masłem (ja piekłam w foremkach silikonowych). Do każdej z nich wbijamy jajko, przyprawiamy, dodajemy 3-4 krople sosu Worcester. Następnie do każdej foremki wkładamy pozostałe dodatki: pokrojone w małe plasterki pieczarki, ser oraz kapary. Pieczemy 15-23 minuty (w zależności od tego jaki stopień wypieczenia lubicie) w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika jajka zawijamy w plasterek szynki. Możemy też ułożyć je na rukoli albo botwince.

Jajka z pieczarkami, serem, prosciutto crudo i kaparami, Hanami®

Udostępnij

3 thoughts on “Jajka z pieczarkami, serem, prosciutto crudo i kaparami

  1. Jaja pieczone w foremkach sa nie tylko pyszne, ale też bardzo dekoracyjnie wyglądają. Robię takie od czasu do czasu ku radości Domowników. Są super!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *