Każdy ma jakieś ulubione potrawy z dzieciństwa przygotowywane przez mamę, babcię lub ciocię. W mojej pamięci jest ich nawet kilka. Niektóre, tak jak placki sodowe pieczone na kuchni z fajerkami są już tylko wspomnieniem, ale kluski leniwe (nazywane również pierogami leniwymi) towarzyszą mi do dziś. Szczerze mówiąc to mogłabym je jeść na śniadanie, obiad i kolację. Oczywiście najlepiej smakują te wyrabiane przez moją mamę.

Kluski leniwe (pierogi leniwe) – przepis:

150 g ugotowanych ziemniaków
200 g twarogu
200 g mąki
1 jajko
masło, cynamon, cukier

Ugotowane ziemniaki, twaróg, jako, sól i mąkę wrzucamy do miski. Dobrze wyrabiamy. Jeśli ciasto ciągle lepi się do rąk dodajemy jeszcze mąki. Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy około 2 centymetrów. Wałeczki spłaszczamy i kroimy na kawałki 3-4 centymetrowej długości. Kluski wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Wyjmujemy po 4-5 minutach od wypłynięcia. Leniwe podajemy polane masłem, posypane cukrem i cynamonem. Świetnie smakują też odgrzewane na patelni.

Kluski leniwe (pierogi leniwe), Fot. Hanami®