Kluski śląskie to jedno z moich ulubionych dań. Z okrasą ze smalcu czy boczku, z sosem, z grzybami, z mięsem czy odpiekane zawsze smakują wybornie.

Kluski śląskie – przepis:

750 g ugotowanych ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
1 małe jajko
sól
okrasa ze skwarek

Ugotowane i wystudzone ziemniaki dokładnie rozgniatamy na gładką pastę. Masę przekładamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko i sól. Dokładnie wyrabiamy, tak by ciasto nie miało żadnych gródek. W dużym garnku gotujemy wodę, dodajemy do niej trochę soli. Ciasto dzielimy na cztery części, z których następnie robimy walce. Walce kroimy na kawałki o długości 3-4 cm. Z kawałków lepimy okrągłe kluski, w których na koniec robimy palcem niewielką dziurkę. Kluski wrzucamy na gorącą wodę i wyjmujemy 1-3 minuty po tym, jak wypłyną na powierzchnię. Podajemy je okraszone skwarkami z boczku lub jako dodatek do innych dań.

Kluski śląskie, Fot. Hanami

Udostępnij

One thought on “Kluski śląskie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *