Rabarbar to cudowny dodatek do ciast oraz deserów. Można podawać, go także do mięs. No i oczywiście przygotować z niego przepyszny kompot. Mam wrażenie, że kompoty odchodzą powoli w zapomnienie. Trudno im konkurować z ogromną ilością soków oraz napojów gazowanych. Mimo wszystko warto raz na jakiś czas podać do obiadu tradycyjny domowy kompot. Ten rabarbarowy może być też niezłą podstawą do drinków.

Kompot rabarbarowo-jałkowy – przepis:

rabarbar
jabłka (jedno na 250 g rabarbaru)
cukier
świeża mięta
woda (500-600 ml na każde 250 g rabarbaru)

Wodę wlewamy do garnka, dodajemy rabarbar, obrane jabłka i cukier. Gotujemy przez 40-50 minut. Przecedzamy przez sito. Kompot można podawać na ciepło i na zimno. Przed zaserwowaniem wrzucamy do niego liście świeżej mięty.

Kompot rabarbarowo-jabłkowy, Hanami®

Udostępnij

4 thoughts on “Kompot rabarbarowo-jałkowy

  1. w tym roku zapowiada się że rabarbaru będzie w brud – u mnie rozrósł się jak nigdy do tej pory więc szykuje już słoiki na przetwory 🙂

  2. Hm, a ile tego cukru dajesz? Wiem, że pewnie wszystko zależy od tego, jaki kto lubi słodki, ale nie mam zupełnie odniesienia, a chciałabym jakieś mieć 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *