Czas na drugi konkurs. Tym razem nagrodą dwie białe miseczki do ryżu hanazono (zdjęcie poniżej). Ufundowała je firma Nagomi działająca od 2007 roku i zajmująca się sprzedażą japońskiej ceramiki, elementów dekoracyjnych oraz herbat zielonych (więcej ceramicznych cudeniek można obejrzeć na stronie Nagomi).

Aby wziąć udział w konkursie, należy w komentarzu na blogu lub profilu facebookowym Kuchniokracji umieścić jednozdaniowy wpis, będący odpowiedzią na pytanie: Jaką polską potrawę podalibyście w tej miseczce i dlaczego? Autor najciekawszej wypowiedzi zdobędzie miseczki. Wpisy można zostawiać do 29 stycznia 2013 roku do godziny 23:59. Wyniki zostaną opublikowane na blogu i profilu facebookowym 31 stycznia po godzinie 15:00. Życzę powodzenia!

Teksty o japońskiej zastawie:

Biała miseczka do ryżu hanazono, Fot. Nagomi.pl

Biała miseczka do ryżu hanazono, Fot. Nagomi.pl

Udostępnij

28 thoughts on “KONKURS nr 2 – do wygrania japońska ceramika

  1. Ponieważ jestem przed śniadaniem, a kształt miseczki do tego idealnie pasuję – podałabym owsiankę na mleku z owocami (np. polskimi jagodami), a na obiad zaserwowałabym w niej mini pierożki ruskie zalane śmietaną i posypane szczypiorkiem (jak u babci).

  2. Jestem miłośniczką misek i miseczek wszelkiej maści. W większości polskich domów, zupy serwuje się w tzw. głębokim talerzu, tymczasem ja uwielbiam jeść w miseczce. Tak mi po prostu bardziej smakuje:-). Dlatego w miseczce do ryżu podałabym kremową kartoflankę z porem, zaserwowaną z kleksem kwaśniej śmietany i posypanej drobno posiekaną natką pietruszki. Tak naprawdę nie wiem, jakiej wielkości są miski do ryżu, ale z góry założyłam, że do zupy będa zdatne:-).

  3. A ja grochówkę, gorącą, gęstą, zawiesistą, rozgrzewającą – dla nas na zimę idealna, w Japonii może jej nawet nie znają, więc warto zaryzykowac 🙂

  4. Ja na śniadanie podałabym lane kluseczki z brzoskwiniami, na obiad zupę tajską z kurczakiem a na kolację, na deser sałatkę owocową a na kolację ryż z jabłkami, masełkiem i cynamonem. W gości zabrałabym w niej smażone krewetki i sos czosnkowy,Pozdrawiam!

  5. Kiedy patrzę na tę delikatną miseczkę ozdobioną różowym kwieciem, widzę w niej tylko jedną potrawę – chłodnik z botwinki! Przypominam sobie, jak zwykle ścieram na tarce rzodkiewki i ogórka, wlewam do nich kefir, a na końcu dodaję ugotowaną botwinkę i nagle chłodnik przybiera przepiękną barwę kwitnącej wiśni. Niewielka porcja takiego chłodnika nalana do hanazono byłaby dla mnie idealną kompozycją słowiańskich smaków i dalekowschodniej estetyki.

  6. odrazu skojarzyła mi sie z drzewem wiśniowym,więc podała bym w niej zupę wiśniową z kluseczkami lanymi lub makaronem,często taka zupę przygotowywała mi babcia,z wiśni z naszej działki

  7. Moim zdaniem najodpowiedniejszą potrawą którą można zaserwować w tak wspaniałej misce są knele ze śliwkami polane rozpuszczonym masełkiem i posypane mgiełką cukru pudru. Nic nie dorówna smakiem wspaniałej polskiej śliwce w takiej oprawie. Podczas wakacji u babci na wsi bardzo często jedliśmy takie wyśmienite knedle. Ciepłe i słodziutkie! Mniam! Nic nie dorówna babcinej kuchni i miłości : )))

  8. W tak słodkiej miseczce na pewno podałabym coś ze słodkich specjałów kuchni mojej kochanej mamy, która jest mistrzynią w przygotowywaniu różnorakich smakołyków i potrafi wszystkich zaskoczyć prostotą a zarazem smakiem swych dań, tak więc zaserwowałbym owoce zerwane z przydomowego sadu zalane galaretką o smaku owocowym, podawaną z bitą śmietaną. Podając ten deser od razu przypominają mi się niesamowite chwile spędzone wspólnie z mamą w kuchni:)

  9. Na obiad podałabym polski rosołek z kluseczkami. Po obiedzie na deser ugotowany ryż z tartymi jabłkami posypany cynamonem, cukrem i zeszklonym masełkiem. Alternatywnie można podać barszcz z uszkami.

  10. Miałam się dzisiaj zabierać do pieczarkowej, ale jak popatrzyłam na ta miseczkę nabrałam ochoty na lekką zupę jarzynową(marchewka, pietruszka, brukselka, kalafior, por i natka pietruszki) z delikatnymi lanymi kluskami. Taki bulion kojarzy mi się trochę z miso, może dlatego..

  11. Jeszcze raz, po przeróbce 🙂
    Kiedy patrzę na tę delikatną miseczkę ozdobioną różowym kwieciem, widzę w niej tylko jedną potrawę – chłodnik z botwinki; przypominam sobie, jak zwykle ścieram na tarce rzodkiewki i ogórka, wlewam do nich kefir, a na końcu dodaję ugotowaną botwinkę i nagle chłodnik przybiera przepiękną barwę kwitnącej wiśni – niewielka porcja nalana do hanazono byłaby dla mnie idealną kompozycją słowiańskich smaków i dalekowschodniej estetyki.

  12. Wiec skoro ma być tradycyjnie, a miseczki do wygrania są dwie, to ja w jednej podałabym domowej roboty ruskie pierożki oblane zeszkloną na maśle cebulą, a w drugiej gorący rosół drobiowo-wołowy do popijania. Taki słowiański odpowiednich dalekowschodniej kuchni 🙂

  13. A ja podałabym pyszną zupę pomidorową z ryżem. Gorąca, w pomarańczowym kolorze zupa wspaniale wyglądałaby w białych, okrągłych miseczkach, a dodatek ryżu do zupy – idealny.

  14. W tej miseczce podałabym pyszny, domowy rosołek z kaczki z warzywami z mojej działki oraz domowym makaronem zrobionym przez moją mamę, ponieważ jest to najpyszniejszy rosół jaki w życiu jadłam i jem go co tydzień od 24 lat i jeszcze mi się nie znudził. 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!

  15. Ja podałabym w tych miseczkach zupę… zupę ulubioną! Zupę, która jest wspomnieniem smaku dzieciństwa! Zupę, która doskonale komponują się z latem 🙂 Widzicie w miseczce coś zielonego? Tak, tak! To moja szczawiowa! Mniam! Od razu zrobiło się cieplej 🙂

  16. W miseczce tej podałabym rosół, najsmaczniejszy, jako najstarsza polska zupa prezentowałby się najlepiej w miseczce, której wykończenie kojarzy mi się z czasami pradziadów 🙂

  17. Podałabym w nich pyszną, polską zupę grzybową – wyprawa do lasu na grzyby, sprawdzony przepis i każdy domownik sięgnąłby po dokładkę:)

  18. A ja podałabym zupę pomidorową z ryżem, idealnie wpisuje się w charakter miseczki i właśnie w niej smakowałaby po prostu obłędnie!

  19. Miseczka jest idealna na rosół z długim, domowym makaronem lub barszcz czerwony z uszkami – jedzone pałeczkami byłyby idealnym połączeniem tradycji polskiej i japońskiej.

  20. Maluśkie uszka zalane krwistoczerwonym barszczem, bo będą świetnie pasować – uszka wyłowi się pałeczkami, barszcz wypije z miseczki.

  21. Ja bym w tej miseczce podała upakowane: na spodzie ziemniaki, przykryte zasmażaną kapustą a na wierzchu dumnie spocząłby schaboszczak – pierwsza ‚polska’ potrawa, która przyszła mi do głowy i wywołała uśmiech, kiedy pomyślałam jak komicznie w tej misce by to wyglądało;)

  22. Gdybym miał taką miseczkę, w kocu zdecydowałbym się zrobić oryginalny Ramen 🙂 Do tej pory brak mi odwagi na próbowanie stworzenia takiego dania 🙂

  23. Do wygrania dwie miseczki więc mam dwie propozycje. W pierwszej podałabym śniadanie w formie pysznej owsianki na mleku kokosowym z dodatkiem banana,suszonej żurawiny i krojonych prażonych orzechów włoskich .Drugą wykorzystałabym do obiadu.Podałabym zupę krem z dyni na warzywnym wywarze z dodatkiem prażonych płatków migdałowych i posypanej płatkami szafranu.

  24. Zdecydowanie rosół z przecieranymi kluskami, kawałkami marchewki i dużą ilością natki pietruszki, bo prezentowałby się obłędnie w tej miseczce i nie wystygłby tak szybko jak na talerzu 😉

Pozostaw odpowiedź Alicja Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *