Zielony wiosenny kolor chodzi za mną nawet w kuchni. Dziś zapraszam na krem brokułowo-marchwiowy z dużą ilością świeżego oregano.

Krem brokułowo-marchwiowy – przepis:

2000 ml wody
2-3 łyżki smalcu gęsiego
500-600 g brokułów
3 marchewki
2 średnie pietruszki
4 duże ziemniaki
świeże oregano
sól, pieprz, estragon, tymianek, oregano

Do garnka wrzucamy pokrojoną marchew, ziemniaki i pietruszki. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, smalec i gotujemy na średnim ogniu przez 40 minut. Następnie dodajemy pokrojone drobno brokuły i gotujemy kolejne 15 minut. Ugotowaną zupę przerabiamy na krem przy pomocy blendera. Zupę przed podaniem ozdabiamy świeżym oregano.

Krem brokułowo-marchwiowy, Fot. Hanami®

Udostępnij

7 thoughts on “Krem brokułowo-marchwiowy

  1. Uwielbiam zupy krem, są sycące, zawsze mają taką intensywną barwę.. 🙂
    Robiłam z brokułów, bardzooo lubię, ale jeszcze nigdy nie stosowałam do niej smalcu-zastanawiające 🙂
    Czuć w smaku? Nadaje kremowości?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *