Czasem potrzebujemy szybkiego, sprawdzonego i łatwego przepisu na deser. Przydaje się on, kiedy mają wpaść niezapowiedziani goście czy po prostu mamy ochotę na coś słodkiego. Jedną z moich ulubionych receptur jest ta na krem czekoladowy, który podaję z owocami sezonowymi i bitą śmietaną. Niestety tym razem główny element dania ukrył się na zdjęciu pod pierzynką ze śmietany i borówek.

Krem czekoladowy z borówkami amerykańskimi – przepis (2 porcje):

200 ml śmietany kremówki 30%
70 g czekolady gorzkiej (nie mniej niż 70% kakao)
20-40 g cukru
bita śmietana
borówki amerykańskie

Do miski wlewamy kremówkę, wrzucamy drobno połamaną czekoladę i podgrzewamy. Całość regularnie mieszamy, tak by czekolada się nie przypaliła. Następnie dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Kiedy otrzymamy jednorodną mieszaninę przelewamy ją do filiżanek, po czym odstawiamy do przestudzenia. Krem wstawiamy na około 2 godziny do lodówki (można też go podać zaraz po przestudzeniu). Przed podaniem ozdabiamy go bitą śmietaną i borówkami amerykańskimi.

Krem czekoladowy z borówkami amerykańskimi, Fot. Hanami®