Niedawno robiłam aromatyczny, pachnący lemon curd. Wykorzystałam go jako dodatek do babeczek z sokiem ananasowym przybranych bitą śmietaną. Dziś kolejny przepis z dodatkiem tego cudownego przysmaku – kremowy sernik na cienkim spodzie. Lekka puszysta konsystencja słodkiego ciasta świetnie komponuje się z cytrynowym, słodko-kwaśnym smakiem. Dodatkowo sernik można ozdobić dekoracjami z czekolady. Mimo cudownego smaku, ciasto okazało się wyjątkowo niefotogeniczne.

Kremowy sernik z lemon curd – przepis:

Spód sernika:

140 g jasnych ciasteczek
50 g masła

Ciastka miksujemy w blenderze, a następnie wsypujemy do miski z rozpuszczonym masłem. Całość dokładnie mieszamy po czym wykładamy na dno formy (o średnicy 25 cm).

Masa serowa:

1000 g sera do sernika
150 g cukru
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g śmietany kremówki 36%
1 łyżka ekstraktu waniliowego
100-120 g lemon curd

Ser mieszamy z cukrem, jajkami, ekstraktem waniliowy, mąką ziemniaczaną oraz śmietaną kremówką. Przelewamy do formy z przygotowanym spodem z ciastek. Sernik pieczemy przez 80-85 minut w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni. Po ostudzeniu smarujemy po wierzchu lemon curd.

Kremowy sernik z lemon curd, Fot. Hanami®