Zimą dobrym źródłem witaminy C są cytrusy. Ich aromat i smak sprawia, że tęsknię za latem. Na pocieszenie zostają mi pachnące słońcem potrawy. Dziś zapraszam na danie z azjatycką nutą.

Krewetki w sosie pomarańczowym z makaronem ryżowym – przepis:

200 g makaronu ryżowego
300 g krewetek
400 ml mleka kokosowego
sok wyciśnięty z 2-3 pomarańczy
4 szalotki
1 czerwona papryka
3 łyżki masła klarowanego
pół pęczka świeżej kolendry
3 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka posiekanego imbiru
1/4 łyżeczki ziaren kolendry
1/4 chili
sól, pieprz

szczypiorek do przybrania

Szalotkę kroimy w kostkę i wrzucamy na roztopione masło. Po 3-4 minutach dodajemy przyprawy, sok pomarańczowy następnie mieszamy. Wrzucamy krewetki, przesmażamy je minutę i dodajemy mleko kokosowe. Całość dusimy około 20 minut. 3-4 minuty przed końcem duszenia dodajemy posiekaną kolendrę oraz paprykę pokrojoną w cienkie, wąskie paski. W międzyczasie gotujemy makaron. Ugotowany makaron przekładamy do miseczek, po czym dodajemy sos pomarańczowy z krewetkami. Danie ozdabiamy posiekanym szczypiorkiem.

Krewetki w sosie pomarańczowym z makaronem ryżowym, Fot. Hanami®

Udostępnij

4 thoughts on “Krewetki w sosie pomarańczowym z makaronem ryżowym

  1. Pyszne są? Właśnie szukałam alternatywy dla krewetek, które przygotowuję – jedynych właściwych do tej pory, muszę powiedzieć, że bardzo mi się spodobał ten pomarańczowy aromat, który pachnie z Twojego talerza, w tym tygodniu postaram się je przygotować :)) Rzadko robię krewetki, bo uważam, że owoce morza najlepiej smakują u źródła, ale jako, że czasem zdarza mi się kupić, głównie ze względu na Połówkę mam właśnie w zamrażalniku porcyjkę…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *