Kuchnia fusion to komponowanie dań poprzez czerpanie z różnych, często bardzo odmiennych tradycji kulinarnych. Pozwala to na uzyskanie ciekawych, oryginalnych połączeń smakowych. Jednym z moich sprawdzonych przepisów tego typu są krewetki w sosie czerpiącym z tradycji europejskiej (białe wino, masło) i azjatyckiej (mleko kokosowe, pasta tom yum).  Zapraszam zatem na krewetki z makaronem azjatyckim w kremowym, aromatycznym sosie.

Krewetki z makaronem w sosie azjatycko-europejskim – przepis:

200 g makaronu (wstążki pszenne, mie, ryżowy wstążki)
300 g mrożonych krewetek
500 ml mleka kokosowego
1 średnia cebula biała
1 średnia cebula czerwona
2 ząbki czosnku
2 łyżki pasty tom yum
1 liść kafiru
2 łyżki masła
30 ml białego wina
szczypiorek
sól

Cebule oraz czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka na gorącą oliwę i smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dolewamy wino i smażymy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy mleko kokosowe, wrzucamy krewetki, pokruszony liść kafiru oraz pastę tom yum, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 15 minut. Na dwie minuty przed końcem dorzucamy masło, po czym dokładnie mieszamy. W między czasie gotujemy makaron. Kiedy wywar jest już gotowy, wrzucamy do niego makaron i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Podajemy posypane drobno posiekanym szczypiorkiem.

Krewetki z makaronem w sosie azjatycko-europejskim