W tym roku gotuję wyjątkowo dużo zup. W szczególności bardzo chętnie sięgam po tradycyjną polską klasykę, którą nieco odświeżam.

Krupnik z pęczakiem – przepis:

2000 ml wody
1 noga gęsi
1 duży seler
3 pietruszki
3 marchewki
1 por
filiżanka kaszy pęczak
sól, pieprz, kurkuma, majeranek, cząber, rozmaryn

Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy nogę gęsi oraz obrane i pokrojone warzywa. Wywar doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez 60 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie doprawiamy zupę solą, pieprzem, kurkumą, majerankiem, cząbrem, rozmarynem i dodajemy kaszę pęczak. Gotujemy kolejne 20-25 minut.

Krupnik z pęczakiem, Fot. Hanami

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *