Bardzo lubię sosy śmietanowe. Pasują do wieprzowiny oraz drobiu. Ich smak można uszlachetnić przyprawami i świeżymi ziołami. Jeśli chodzi o dodatki to mamy duży wybór: ziemniaki, makaron, kasza gryczana, kasza jaglana, kasza jęczmienna. Mam wrażenie (obserwując nawyki żywieniowe znajomych), że kasze ostatnio popadły w niełaskę. Wielka szkoda, gdyż są źródłem wielu witamin i minerałów. Niedawno wykorzystałam kaszę jęczmienną, jako dodatek do pachnącego koperkiem oraz natką pietruszki sosu śmietanowego towarzyszącego kurczakowi.

Kurczak w sosie śmietanowym z kaszą jęczmienną – przepis

mała pierś z kurczaka
200 g kaszy jęczmiennej
300 g śmietany 12%
3 małe cebule
2 ząbki czosnku
pęczek koperku
pęczek natki pietruszki
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Po 3-4 minutach dodajemy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Podsmażamy wszystko przez kolejne 6-7 minut. Następnie dodajemy śmietanę, przyprawiamy i dusimy całość przez 6-8 minut. 2 minuty przed końcem smażenia dodajemy posiekane koper i pietruszkę. Podajemy z kaszą.

Kurczak w sosie śmietanowym z kaszą, Fot. Hanami®

Udostępnij

9 thoughts on “Kurczak w sosie śmietanowym z kaszą jęczmienną

  1. Ja też lubię sosy śmietanowe. Baardzo! Nie tylko do mięsa, ale także do makaronu. A z kaszami… mam podobne obserwacje. Sama jadam szalenie rzadko, a jesli już to gryczaną, moją faworytkę. Twoje dzisiejsze danie musi być niezwykle aromatyczne. Świeży koperek i natka, dla mnie pycha!

  2. Proste i bardzo smaczne, takie cuda lubię 🙂
    A i sama mam problem z częstym spożywaniem kasz. Ostatnio właśnie staram się nadrabiać zaległości. Dziękuję bardzo za inspirację, dzisiaj robiłam to danie i obiad na 5+
    Pozdrawiam serdecznie :>

Pozostaw odpowiedź Magdalena Tomaszewska-Bolałek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *