Le Nègre to ciasto, które piekę chyba najczęściej. Po za tym dla wielu moich znajomych i rodziny to wypiek numer jeden. Słodkość nieskomplikowana, szybka w przygotowaniu. Aż chciałoby się powiedzieć: idealne w swej prostocieLe Nègre można przygotować na różne sposoby i z przeróżnymi dodatkami. Ostatnio skusiłam się na suszoną żurawinę.

Przepis na Le Nègre z żurawiną – przepis:

100 g gorzkiej czekolady
170 g masła
100 g cukru
4 jajka
70-100 g suszonej żurawiny

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem. Czekoladę z masłem rozpuszczamy. Następnie dodajemy do tej masy żółtka i mieszamy. Na koniec idą ubite białka. Całość dobrze mieszamy. Przelewamy do formy (moja miała 26 cm średnicy) wysmarowanej masłem, posypujemy po wierzchu suszoną żurawiną po czym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.

Le Nègre z żurawiną, Hanami®

Udostępnij

6 thoughts on “Le Nègre z żurawiną

  1. Nie łączyłam jeszcze ciasta czekoladowego z żurawiną, ale bardzo podoba mi się ten pomysł.
    Miłego weekendu, Magdo!:-)

  2. Bardzo apetycznie wygląda 🙂 jeszcze nie słyszałam o tym cieście, zrobię na pewno 😉 a co jeszcze można do niego dodać? Owoce takie, jak jabłka/gruszki też będą się nadawać? A orzechy/migdały?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *