Bardzo lubię delikatne, lekkie desery z dodatkiem owoców. Jednym z nich jest krem z zieloną herbatą, biszkoptami oraz słodko-kwaśnym musem truskawkowo-rumowym.

Lekki, zielony krem z musem truskawkowo-rumowym

Przepis na lekki, zielony krem z musem truskawkowo-rumowym:

Krem

250 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 30%
70 g cukru
4 czubate łyżeczki herbaty matcha
paczka małych, okrągłych biszkoptów

Ubijamy bitą śmietanę z cukrem, a następnie powoli miksując dodajemy ją partiami do serka mascarpone wymieszanego z zieloną herbatą.

Mus truskawkowo-rumowy

7-10 dużych truskawek
10-15 g cukru
20-30 ml wody
20 ml rumu

Truskawki rozgniatamy w garnku widelcem, dodajemy cukier, wodę. Całość gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, po czym dodajemy rum i gotujemy przez kolejne 2 minuty. Następnie miksujemy wszystko na gładki mus i odstawiamy do wystygnięcia. W pucharkach (z przepisu wychodzi ich 6) układamy biszkopty, nasączamy je zimnym musem i przekładamy kremem. Potem powtarzamy czynność jeszcze raz. Deser schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny. Podajemy przybrany biszkoptami, świeżymi truskawkami i wiórkami czekoladowymi.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *