Lemon curd to słodko-kwaśny dodatek do ciast oraz deserów – niezastąpiony w kuchni brytyjskiej. Ogólnie nie jestem entuzjastką klasycznego jedzenia z Wielkiej Brytanii. Jak dla mnie jest za tłuste, za słodkie, za mocno przyprawione octem oraz zawiera zbyt dużo podrobów. Trafiają się jednak perełki, do których na pewno mogę zaliczyć fruit curds.

Lemon curd zrobiłam z przepisu przetestowanego przez Agę z bloga W sezonie…

Lemon curd – przepis:

75 g cukru
50 g masła
1 jajko
sok z 1 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny

Lemon curd robimy ucierając składniki na parze. Do miski wsypujemy cukier, dodajemy jajko, sok z cytryny oraz skórkę i czekamy aż się zagrzeje. Następnie dodajemy masło. Przez 5-6 minut ucieramy masę na parze. Po ostygnięciu przechowujemy w lodówce.

Lemon curd

Udostępnij

8 thoughts on “Lemon curd

  1. Lemon curd uwielbiam! Orange curd także:-). Swój krem robię według nieco innego przepisu, ale myślę, że wszystkie lemon curdy:-) wychodzą bardzo podobne w smaku. Kiedy będzie kolejna część o zastawie japońskiej?

  2. Gwoli ścisłości, ten mój przepis nie jest wcale mój:-). Autorem jest niejaki Alton Brown, fajna postać z Food Network. Ja jedynie wynalazłam jego recepturę w sieci, przetestowałam, stwierdziłam ogromne zadowolenie z efektu, zamieściłam w blogu i odtąd, gdy potrzebuję, to z niej korzystam.

  3. Lemon Curd!!!!!! Rewelacyjny Krem!
    Ja robię bardzo podobnie – ale prawda jest taka że krem jest przepyszny !!!!!
    Wyjątkowy !

  4. Pięknie wygląda w tym zielonym naczynku.. 🙂 Taka porcja jaskrawości podbija nastrój w sposób niezaprzeczalny. Uściski. Jak się czujesz, zaraza odpuściła?

      • Mrozu nam trzeba, inaczej te paskudztwa z powietrza nas wszystkich wykończą 🙁 No nic, dobrze, że istnieją na świecie poprawiacze nastroju takie jak curd, żałuję, że u mnie na stanie aktualnie tylko czekolada. Może jutro popełnię jakiś kulinarny grzech…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *