Nie wiem czemu, ale zimą rzadziej jadam ryby. Mimo to raz na jakiś czas nachodzi mi ochota na pieczonego łososia. Można go przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z moich ulubionych jest ryba natarta solą, czosnkiem, obłożona cebulą, natką pietruszki i wykończona odrobiną masła. Łososia można podać, np.: z kaszą jaglaną, gryczaną czy nawet kuskusem.

Łosoś pieczony – przepis:

3 dzwonka łososia
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
1 mały pęczek natki pietruszki
1 mała cukinia
30-40 g masła
sól, pieprz

Łososia myjemy, po czym osuszamy. Nacieramy go z dwóch stron czosnkiem i solą, przyprawiamy pieprzem i wstawiamy do brytfanki (na tackę, do naczynia żaroodpornego). Okładamy go pokrojoną w pióra cebulą i posiekaną natką pietruszki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut (w zależności od grubości). Około 20 minut przed końcem pieczenia dorzucamy na wierzch pokrojoną w cienkie plastry cukinię. Podajemy z kaszą, ziemniakami, kuskusem albo gotowanymi warzywami.

Łosoś pieczony, Fot. Hanami®

Udostępnij

6 thoughts on “Łosoś pieczony

  1. W moim menu sezon na ryby, a szczególnie pstrąga i łososia trwa przez cały rok, bo je po prostu uwielbiam. Choć przyrządzam je na wiele sposobów, to w ten zaproponowany przez Ciebie jeszcze nie robiłam. Bardzo chętnie wypróbuję. 🙂

  2. O rany!! To on! Piękny! Przez tydzień mnie nie było w zasięgu, więc dziś dopiero nadrabiam – bardzo byłaś twórcza podczas mojej nieobecności ;))) W kwestii nie jedzenia ryb zimą, mam to samo, tzn. występują one znacznie rzadziej niż latem na moim stole – ryba najlepiej smakuje na świeżym powietrzu z lampką lub kilkoma lampkami dobrze schłodzonego białego wina.. Czasem tęsknię do tych wakacyjnych smaków i funduję je sobie zimą – wówczas cieplej na duszy się robi.

  3. Cudownie! ; )
    Łosoś moja ulubiona ryba, jadana często, zazwyczaj upieczony, ale w zupełnie innej formie. Ciekawa inspiracja, aby odejść od tej rutyny. : D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *