Nie chodziłam do przedszkola, więc nie mam urazu do szpinaku. Ale moja mama go ma, więc nie pojawiał się na stole w moim rodzinnym domu. Pierwszy raz skosztowałam go po długich namowach, gdy miałam dziewiętnaście lat. Pamiętam, tamtego dnia jadłam lasagne ze szpinakiem. Pamiętam też, że byłam mile zaskoczona smakiem oraz fakturą tego warzywa. Dziś dość często wykorzystuje szpinak w kuchni. Jest smaczny, zdrowy, niskokaloryczny i świetnie komponuje się z sosem śmietanowym.

Makaron w sosie czosnkowo-śmietanowym ze szpinakiem i kurczakiem – przepisy:

250 g makaronu conghiliette
500 g piersi z kurczaka
400 g świeżego szpinaku
300 g śmietany 12%
2 średnie cebule
2-3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz

Gotujemy makaron. Pokrojonego w kostkę kurczaka podsmażamy na patelni. Gdy się zarumieni, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany czosnek. Około 10 minut przed końcem smażenia wrzucamy wcześniej umyte liście szpinaku, po czym dusimy wszystko przez 3 minuty pod przykryciem. Następnie dodajemy śmietanę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Gdy makaron jest już gotowy, łączymy go z sosem. Danie podajemy posypane natką pietruszki.

Makaron w sosie czosnkowo-śmietanowym ze szpinakiem i kurczakiem

Udostępnij

7 thoughts on “Makaron w sosie czosnkowo-śmietanowym ze szpinakiem i kurczakiem

  1. Bardzo ładnie grają ze sobą te smaki 🙂 trochę oszukałam, bo dodałam mrożony szpinak i śmietanę 30% 100ml, ale i tak było pyszne.

  2. Bezapelacyjnie szpinak to warzywo z ciężką przeszłością, ja znakomicie pamiętam smak papki z przedszkola i jadłodajni wczasowych – był spektakularnie ohydny. Dobrze, że większość z nas na nowo nauczyła się obcować ze szpinakiem po przejściach – wszak mimo złej sławy to dobry partner wielu innych zacnych składników! uściski!!

  3. Super przepisy!!!Ja jadłam szpinak nawet w przedszkolu[to zasługa pań kucharek],nauczyłam jeść szpinak moich synów,ale nigdy nie dodawałam czosnku….Zrobię to następnym razem.PYSZNOŚCI!!!

    • Dziękuję za miłe słowa. Osobiście uwielbiam połączenie czosnku ze szpinakiem. Szpinak fajnie się komponuje również z pestkami słonecznika (w formie sałatkowej np. z mozzarellą). Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *