Czasem trzeba popracować nawet w wakacje. Nie jest jednak aż tak źle, gdy się lubi to co cię robi. Kiedy mam mało czasu z pomocą przychodzi mi kuchnia włoska ze swoimi szybkimi i smacznymi pastami. Dziś jedna z moich ulubionych połączeń – łosoś, śmietana oraz koperek.

Makaron z łososiem i sosem śmietanowo-koperkowym – przepis:

250 g ulubionego makaronu
400 g filetu z łososia (bez skóry)
300-350 ml śmietany 12%
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
pęczek koperku
sól, pieprz
ser do posypania

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Podsmażamy przez 3-4 minuty. Dodajemy drobno pokrojonego łososia i smażymy przez kolejne 4-5 minut. Na sam koniec dodajemy śmietanę, pieprz, sól, i posiekany koperek. Dokładnie mieszamy po czym dusimy przez 3-4 minuty. W międzyczasie gotujemy makaron (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Odlany makaron łączymy z sosem, rozkładamy na talerze. Danie ozdabiamy odrobiną koperku i startym serem.

Makaron z łososiem i sosem śmietanowo-koperkowym,  Fot. Hanami®

Udostępnij

12 thoughts on “Makaron z łososiem i sosem śmietanowo-koperkowym

  1. Mi także ostatnio makaron uratował życie – zawsze mam problem z dostosowaniem osobistych przyzwyczajeń do godzin psiłków w południowych krajach. Tym sposobem dnia któregoś nie zjadłszy do 14:00 skazana byłam na głodowanie do wieczora, na domiar złego okazało się, że knajpa w której miała być kolacja była zarezerwowana… szczęśliwie w lodówce mielismy prowansalskie kurki, cebulę, czosnek i jabłko a na parapecie stała paczuszka świderków przywieziona z Warszawy. Było pysznie, a w kwestii łososia z koperkiem to i ja kocham taki duet 🙂

  2. Wczoraj pierwszy raz robiłam to danie ,wybrałam twój przepis bo mi najbardziej odpowiadał ,domownikom tak posmakowało ,że dzisiaj robię je po raz drugi . Przepis już zapisałam i w ulubionych ,i w moim zeszycie ,chociaż jestem pewna ,że mam go w pamięci . Życzę wszystkiego smacznego w życiu .

  3. Można by napisać dla laików, żeby nie dawać śmietany na gorącą patelnię bo się zważy… Raz od wielkiego dzwona chciałem coś żonie ugotować i spie*******m….

    • Aby się nie wazyła można zmieszać śmietankę 12% z zakwaszaną 9tką 1:2. Przepis prosty i pyszny, uwielviam szybkie dania z dobrym tagliatelle

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *