Pesto to rodzaj sosu wywodzący się Genui (region Liguria). Początkowo nazwa odnosiła się wyłącznie do specjału przygotowywanego z czosnku, orzeszków pinii, parmezanu, bazylii i oliwy z oliwek. Wszystkie składniki były ucierane w moździerzu. Dziś wyrazem pesto określa się różne sosy, najczęściej ich cechą wspólną jest to, że są one na bazie oliwy i mają formę mniej lub bardziej gruboziarnistej pasty.

Makaron z natką pietruszki i pesto z pestek z dyni – przepis:

200 g makaronu
100 g pestek z dyni
6-8 łyżek oliwy
sól, pieprz, tymianek
100 g natki pietruszki
2 małe cebule

W moździerzu (albo blenderze) ucieramy pestki z dyni z oliwą, pieprzem, solą i tymiankiem. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy jest już miękka i złocista dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość przesmażamy jeszcze przez 2-3 minuty. Na sam koniec dodajemy pesto dyniowe i dokładnie mieszamy. W między czasie gotujemy makaron. Po odlaniu go łączymy makaron z sosem z patelni.

Makaron z natką pietruszki i pesto z pestek z dyni, Fot. Hanami®

Udostępnij

2 thoughts on “Makaron z natką pietruszki i pesto z pestek z dyni

Pozostaw odpowiedź Magdalena Tomaszewska-Bolałek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *