Na święta bardzo często piekę domowe wędliny. Schab, karkówka czy polędwiczki smakują zupełnie inaczej niż produkty ze sklepu. Mięsa marynuję, nacieram solą, czosnkiem, mocno przyprawiam. Świetnie smakują jako dodatek do kanapek, słupki do maczania w różnych sosach czy dodatek do makaronów. Pieczyste idealnie komponuje się z sosem śmietanowym i odrobiną cebuli. To świetne danie, które dodaje energii podczas przedświątecznych porządków.

Przepis na makaron z pieczonym schabem i sosem śmietanowym:

300 g makaronu
180 g schabu pieczonego
300 g śmietany 12%
2 średnie cebule
1 łyżka masła
szczypiorek
ser do posypania
sól, pieprz, estragon

Cebulę kroimy w pióra i wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Następnie dodajemy schab pokrojony w grubszą kostkę. Podsmażamy kilka minut. Dodajemy śmietanę, przyprawy oraz łyżkę masła. W międzyczasie gotujemy makaron. Po odlaniu makaronu mieszamy go z sosem. Makaron podajemy posypany startym serem i przyozdobiony szczypiorkiem.

Makaron ze schabem pieczonym w sosie śmietanowym, Hanami®