Co najmniej raz w tygodniu na moim stole pojawia się szpinak. Dodaję go do quiche, zapiekanek, sałatek i oczywiście makaronów.

Makaron ze szpinakiem, czosnkiem oraz papryczkami chilli – przepis:

250 g makaronu
750 g świeżego szpinaku
200 g śmietany
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
pół papryczki chilli
sól, pieprz

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy, papryczkę chilli kroimy, po czym trzy składniki wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Podsmażamy przez około 5-6 minut. Dodajemy śmietanę, sól pieprz oraz umyty szpinak. Dusimy pod przykryciem przez 5-6 minut. W międzyczasie gotujemy makaron. Ugotowany makaron łączymy z sosem.

Makaron ze szpinakiem, czosnkiem oraz papryczkami chilli, Fot. Hanami®

Udostępnij

2 thoughts on “Makaron ze szpinakiem, czosnkiem oraz papryczkami chilli

  1. Och, ja też muszę wprowadzić, przynajmniej raz w tygodniu, do mojej kuchni szpinak. A jeśli skorzystam z Twojego przepisu, nie będę miała wymówki, że przygotowanie potrawy zajmuje dużo czasu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *