Słowem masala określa się w Indiach mieszankę przypraw. Każda porządna gospodyni ma swój sprawdzony przepis na zestaw przypraw, którego używa do doprawiania dań, a także herbaty. Aromatyczna mieszanka może również wzbogacić smak wypieków.
Masala cupcakes – przepis:
150 g mąki pszennej
80 g cukru
130 g śmietany 12%
60 g masła
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki kardamonu
Masło rozpuszczamy w misce po czym dodajemy do niego jajka, cukier, proszek do pieczenia, mąkę oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy przyprawy. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto do foremek wyłożonych papilotkami i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Po ostygnięciu możemy udekorować babeczki bitą śmietaną i cynamonem.
Wyglądają przepysznie i pewnie tak smakują 🙂
Bardzo polecam 🙂
bardzo sobie cenię aromaty korzenne w przyprawie masala. a takie babeczki muszą być wyśmienite!
Polecam, moim gościom bardzo smakowały. Pozdrawiam
Wyglądają naprawdę apetycznie. Moja córka już podpytuje a mamo co to oglądasz, a zrobisz nam…. super 🙂
Przy okazji zapraszamna konkurs do siebie
http://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html
Dziękuję za miłe słowa 🙂
Takie jesienne 🙂 Uwielbiam przyprawy korzenne w wypiekach!
Przyprawy korzenne są idealne na jesień.
O jej… Babeczki wyglądają uroczo, szczególnie z tą posypką-takie delikatne, jak puch! 🙂
Dziękuję 🙂
Doskonałe!
Ich smak mogę sobie wyobrazić jedynie,ale dodatek masali mówi wszystko.
Milej niedzieli!
Dziękuję 🙂 Miłej niedzieli!
babeczki są cudne 🙂 na pewno pięknie pachniały!
Zapach unosił się w domu przez kilka godzin.
Cudowne, idealne i piękne! 🙂
Dziękuję 🙂
Dziś zrobiłam – pycha! Wyszły cudowne 🙂